U bent hier

1.2 Hoe vaak komt het voor?

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juli 2024

sector en type organisatie

cultuur

Het is niet eenvoudig om precies vast te stellen hoe vaak seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkomt. Dit komt door verschillende factoren. Zo zijn er verschillende definities van dit gedrag, waarbij een te brede definitie kan leiden tot een overschatting van het probleem, terwijl een te nauwe definitie het juist onderschat. Verder verschilt dit gedrag sterk per sector en type organisatie. Er zijn bijvoorbeeld meer incidenten in de zorg- en welzijnssector en in de horeca. Ook sectoren gedomineerd door mannen of gekenmerkt door een sterke hiërarchie en een competitieve cultuur hebben er vaker mee te maken. Daarnaast heerst er nog steeds veel stigma rond dit gedrag, wat de rapportage ervan kan beïnvloeden.

Toename

probleem

Toch laten de cijfers met betrekking tot seksueel grensoverschrijdend gedrag duidelijk zien dat het een aanzienlijk probleem is. Uit verschillende bronnen blijkt namelijk dat tussen de 3% en 12% van de werknemers jaarlijks met dit soort gedrag op het werk te maken krijgt. Opvallend is dat collega’s vaak als plegers worden genoemd. Er is ook een toename van het aantal klachten in de afgelopen jaren.

De toename van het aantal klachten komt doordat seksueel grensoverschrijdend gedrag steeds serieuzer wordt genomen en werknemers zich meer bewust zijn van de maatregelen die ze kunnen nemen.

Zwijgen

geen melding

schade

Spreken over seksueel grensoverschrijdend gedrag is allesbehalve gemakkelijk. De overgrote meerderheid van de werknemers die hiermee te maken krijgen op het werk zwijgt hierover, maakt geen melding en dient nooit een formele klacht in. Ze zijn vaak bang om bestempeld te worden als aansteller of zijn bevreesd voor represailles door anderen op het werk. Bovendien geloven veel werknemers niet dat hun organisatie effectief met dergelijke meldingen of klachten zal omgaan. Sommige slachtoffers zwijgen zelfs, omdat ze de pleger geen schade willen toebrengen. Zo blijft dit probleem vaak onderbelicht.