5.1 Indicatoren
Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum:
juli 2024
wettelijke eisen
ongewenste neveneffecten
competenties
De antwoorden op de volgende vragen leveren belangrijke indicatoren op voor het monitoren, meten en evalueren van de prestaties van een beleid tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag:
- Voldoet uw organisatie aan de wettelijke eisen voor de aanpak van seksuele intimidatie? Is er een (getoetste) RI&E waarin de risico’s op seksuele intimidatie zijn opgenomen? Is er voorlichting en instructie gegeven aan werknemers over de risico’s en het beleid om deze te verminderen? Zijn er afspraken gemaakt met andere werkgevers die werk op dezelfde werkplek verrichten over het Arbobeleid en specifiek over de aanpak van seksuele intimidatie?
- Hoever staat het met de voorgenomen beheersmaatregelen om het risico op seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en, als dat niet mogelijk is, terug te dringen? Is dit op basis van het plan van aanpak zoals opgesteld in de RI&E?
- Als er eerder een evaluatie is gemaakt van het beleid: in hoeverre zijn de geconstateerde hiaten zoals vastgesteld in de laatste evaluatie opgevuld?
- Zijn de genomen maatregelen om seksuele intimidatie terug te dringen effectief? Zijn er mogelijk ongewenste neveneffecten opgetreden bij sommige interventies?
- Zijn de taken en verantwoordelijkheden voor het uitvoeren van het beleid beschreven en goed belegd? Zijn ze geïntegreerd in de diverse taakomschrijvingen? Zijn ze onderdeel van beoordelings- en functioneringsgesprekken?
- Zijn de competenties voor het uitvoeren van het beleid bij de diverse functionarissen goed beschreven? In hoeverre voldoet het (top)management en voldoen anderen aan de competenties om ongewenste omgangsvormen aan te pakken? Zijn er data beschikbaar om dat ook te meten, zoals via ontwikkelassessments?
- In hoeverre zijn de middelen om het beleid uit te voeren beschikbaar en ook effectief?
Inzicht
identificeren
Het beantwoorden van deze vragen biedt u niet alleen inzicht in de huidige stand van zaken en de effectiviteit van het beleid, maar helpt ook bij het identificeren en aanpakken van eventuele tekortkomingen in de uitvoering ervan. Dit helpt bij het vinden van gebieden die versterking of verbetering nodig hebben.
Een regelmatige en grondige evaluatie van deze indicatoren zorgt ervoor dat uw organisatie proactief kan reageren op problemen, en biedt de mogelijkheid om tijdig bij te sturen.