U bent hier

9.3 Loondispensatie

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: februari 2020

Wajong

Zoals u in hoofdstuk 2 al kon lezen, kunt u voor werknemers met een arbeidsbeperking een aantal subsidies en tegemoetkomingen ontvangen, bijvoorbeeld via de Participatiewet en het loonkostenvoordeel (zie hoofdstuk 4). Voor werknemers met een Wajong-uitkering gelden nog twee extra regelingen: de loondispensatie en de jonggehandicaptenkorting.

9.3.1 Minimumloon

toestemming

Bij het uitbetalen van de salarissen bent u gebonden aan het wettelijk minimumloon. Dit kan voor organisaties een behoorlijke financiële drempel opwerpen. Er zijn nu eenmaal werknemers (zoals Wajongers en jongeren onder de 18 jaar met een functionele beperking) die soms achterblijven bij wat als standaardproductie geldt. U kunt daarom toestemming krijgen om een salaris uit te betalen dat lager is dan het minimumloon, de zogenoemde loondispensatie.

Oude of nieuwe Wajong?

zelfstandig

Sinds de invoering van de Participatiewet staat de Wajong alleen nog open voor mensen die duurzaam geen arbeidsvermogen hebben. Vóór 2015 was de doelgroep van de Wajong groter. Als u iemand aanneemt die al vóór 2015 Wajong van UWV ontving, kunt u voor hem loondispensatie ontvangen. Kan de Wajonger niet zelfstandig het minimumloon verdienen, dan valt hij onder de doelgroep van de Participatiewet en dus onder de gemeente. Hij kan dan geen loondispensatie krijgen. Voor deze groep is loonkostensubsidie het financiële hulpmiddel.

9.3.2 Toestemming

collega’s

U mag niet zomaar zelf besluiten om een werknemer een salaris onder het wettelijk minimumloon te betalen. Daarvoor moet u eerst een aanvraag indienen bij UWV via de ‘Aanvraag loondispensatie’. Daar besluit een arbeidsdeskundige of hij het verzoek honoreert, voor welk bedrag en voor hoelang. Daarbij draait het om één centrale vraag: presteert de werknemer, in vergelijking met zijn collega’s met een soortgelijk takenpakket, minimaal 25% minder als gevolg van zijn handicap of ziekte?

Prestatie en productieverlies

gebruikelijk loon

Let op, verminderde prestaties die aantoonbaar niet het gevolg zijn van handicap of ziekte zijn geen reden voor loondispensatie. Daarnaast let de deskundige ook op het gebruikelijke loon in zo’n functie. Aan de hand daarvan en van het productieverlies bepaalt hij de hoogte van de loondispensatie. Loondispensatie wordt in principe voor een half jaar tot maximaal vijf jaar toegekend. Verlenging is mogelijk in uitzonderlijke omstandigheden, bijvoorbeeld als er sprake is van een progressieve ziekte. Maar uiteindelijk moet de werknemer hetzelfde gaan verdienen als andere werknemers.

Toestemming werknemer

concurrentie

lager loon

toeslag

Voor het aanvragen van de loondispensatie heeft u ook toestemming nodig van de werknemer. Toch is dat geen volledig vrije keuze. Het is altijd, zeker in economisch mindere periodes, belangrijk om de concurrentie aan te kunnen op de arbeidsmarkt. Dat is voor een werknemer met een Wajong-uitkering behoorlijk moeilijk. Hij zal daarom waarschijnlijk toch eieren voor zijn geld kiezen en een lager loon accepteren. Wel hebben deze werknemers de mogelijkheid om hun lage inkomsten met een aanvullende Wajong-uitkering beter op peil te houden. Daarnaast geeft de Toeslagenwet nog recht op een toeslag.

Het is elke werknemer toegestaan om bij UWV in beroep te gaan tegen een eventuele toekenning van loondispensatie door de arbeidsdeskundige.