U bent hier

3.4 Overwerk

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: maart 2021

onderscheid

In veel organisaties komt het voor dat werknemers buiten werktijd nog wat taken uitvoeren. De Arbeidstijdenwet maakt echter geen onderscheid tussen arbeidstijd en overwerk. Wel staat in de wet het maximum aan arbeidstijd per dienst en per periode (zie paragraaf 3.2).

Sinds 2018 moet uw organisatie voor alle gewerkte uren, ook overuren, minstens het wettelijk minimumloon betalen. U kunt alleen van deze regel afwijken als dat is vastgelegd in de cao waar uw organisatie onder valt.

3.4.1 Arbeidstijden inclusief overwerk

toezicht

Werknemers mogen op basis van de wet maximaal 12 uur achter elkaar werken en niet meer dan 60 uur per week. Over een periode van 16 weken mogen werknemers 48 uur per week werken. Dat is ruim als u van een 40-urige werkweek uitgaat. Wel moet uw organisatie toezicht houden op de persoonlijke omstandigheden van de werknemer.

Geen herziening WW-premie bij overwerk

WAB

meer dan 30%

Sinds 1 januari 2020 betalen werkgevers als gevolg van de inwerkingtreding van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) een lage WW-premie voor vaste contracten en een hoge WW-premie voor flexibele contracten. De WAB regelt ook dat werkgevers met terugwerkende kracht alsnog de hoge WW-premie moeten afdragen voor vaste werknemers die in een kalenderjaar meer dan 30% hebben overgewerkt.

Coronavirus

In sectoren waar door het coronavirus veel extra overwerk nodig is – zoals de zorg – zou deze bepaling voor extreem hoge kosten zorgen. Daarom heeft het kabinet de zogenoemde 30%-herzieningssituatie in 2020 én 2021 opgeschort. De lage WW-premie bedraagt van 2021 2,70% en de hoge WW-premie 7,70%.

3.4.2 Afwijken bij onvoorziene situatie

incidenteel

Uw organisatie mag bij een plotselinge, onvoorziene situatie afwijken van de maximale arbeidstijden. Van een plotselinge, onvoorziene situatie is sprake als zich op het werk incidenteel een onvoorziene wijziging in de omstandigheden voordoet, zoals bij een storing waardoor u het productieproces moet opschorten. Of als de aard van het werk incidenteel en voor korte tijd afwijkingen van het reguliere arbeidspatroon noodzakelijk maakt.