3.3 Grens aan maximale werktijd
flexibiliteit
Zoals eerder opgemerkt mag een werknemer op grond van de wet maximaal 60 uur per week werken. Hij mag dit echter niet week in week uit doen. De werkgever mag een zekere mate van flexibiliteit van werknemers verlangen, maar de mogelijkheden zijn niet onbeperkt.
3.3.1 Verlenging periode
Wat als het in uw organisatie af en toe veel drukker is dan gebruikelijk? En wat als er in uw branche door externe omstandigheden bijna geen werk is of juist veel werk zoals nu in de coronapandemie?
Flexibeler met werkrooster
referentie-periode
In zulke specifieke gevallen mag uw organisatie wat flexibeler met de indeling van het werkrooster omspringen. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk de gebruikelijke referentieperiode van 16 weken te verlengen tot 52 weken. De eerdergenoemde maxima blijven wel van kracht. Het enige verschil is dat de werknemer nu in een periode van een jaar niet meer dan gemiddeld 48 uur per week mag werken.
Verlenging dienst bij overdracht
verlengen
Moet een werknemer aan het einde van zijn dienst werkzaamheden overdragen aan een collega? De werkgever mag daarvoor de maximale werktijd met 15 minuten verlengen, tot 12 uur en 15 minuten. De rusttijd mag een werkgever daardoor verkorten met een kwartier, tot 10 uur en 45 minuten.
maximaal 12 uur
Door de afwijkende werk- en rusttijden bij overdracht van werkzaamheden, kan het zijn dat de werknemer feitelijk een nachtdienst draait. Omdat het hier bijzondere regels betreft, mag u deze dienst behandelen als een reguliere dagdienst (zie ook hoofdstuk 6).
3.3.2 Verlenging werkdag
verlengde werkdag
In principe mag de werknemer per dienst maximaal 12 uur werken. In uitzonderlijke omstandigheden mogen werknemers twee uur langer werken, dus in totaal 14 uur per dienst. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin een lading verswaren binnen een bepaalde periode moet worden verwerkt. Deze uitzonderlijke situatie mag echter niet het standaardwerkrooster worden. Om die reden bepaalt de wet dat uw organisatie een dergelijke verlengde werkdag slechts eenmaal per twee weken mag toepassen.
3.3.3 Afwijkende brancheafspraken
Uw organisatie moet zich houden aan de termijnen in de Arbeidstijdenwet. Het is echter mogelijk dat er in uw branche andere afspraken zijn gemaakt. Dat kan alleen als die afspraken in het voordeel van de werknemer zijn.
bindend
Staat bijvoorbeeld in de cao of het bedrijfsreglement van uw organisatie dat werknemers per dag maximaal tien uur mogen werken, dan moet uw onderneming zich daaraan houden en mag het aantal uren niet hoger zijn. Zo’n cao-bepaling is bindend. Een werkgever kan daar – ook met instemming van de OR – op geen enkele manier van afwijken.