6.5 HR-analytics
beleid
Voorspellende analyses bieden interessante mogelijkheden. Kennis van HR-analytics kan dan zeker van pas komen. HR-analytics draait om het analyseren van data over de organisatie en de werknemers, hier verbanden in te ontdekken en op basis daarvan het HR-beleid te vormen. Het gaat in principe niet om individuele situaties, want die zijn met de persoon in kwestie op te lossen. Het gaat hier om overkoepelende verbanden, waardoor het mogelijk is om beleid te maken voor alle werknemers. Daarbij moet er eerst sprake zijn van een vraagstuk waar de organisatie mee zit. Denk aan manieren om het ziekteverzuim te verminderen of zelfs te voorkomen.
6.5.1 Data
Er moeten ook voldoende data beschikbaar zijn om die grotere verbanden op te kunnen sporen. Afhankelijk van het vraagstuk dat er speelt, zitten die data onder andere in het personeelssysteem, de salarisadministratie, ziekteverzuimgegevens, recruitmentsystemen en talentmanagementsystemen. Ook de resultaten van medewerkerstevredenheidsonderzoeken kunnen hieraan worden toegevoegd, of zelfs data van andere instanties.
Analyseerbaar
herbruikbaar
De data moeten goed ontsloten zijn in systemen. Dat betekent dat het op een heldere en gestructureerde manier beschikbaar moet zijn gemaakt, waardoor het herbruikbaar is voor analyses. Bovendien is het noodzakelijk om goed na te denken wat mogelijk van invloed kan zijn op hetgeen de organisatie wil voorspellen. Dat moet allemaal meetbaar zijn en er moeten data van beschikbaar zijn.
Op basis van alle data van uw organisatie kunt u uitgebreide analyses en voorspelmodellen maken, bijvoorbeeld voor het ziekteverzuim . U kunt ook op basis van analyses alvast aan de slag gaan met de werving voor functies die in de toekomst vrij gaan komen en lastig in te vullen zijn.
6.5.2 Uitval voorkomen
stress
voorspellen
Dankzij AI is het zelfs mogelijk om uitval op het werk te voorkomen. Er zijn namelijk allerlei signalen die aan kunnen geven dat iemand meer stress krijgt. Verzekeraar a.s.r. bijvoorbeeld meet de stemming van werknemers met een wekelijks vragenlijstje. De zogenoemde Employee Mood Monitor meet dan hoe werknemers zich voelen als het gaat om werkgeluk, vitaliteit en productiviteit. De koppeling van deze gegevens aan de verzuimgegevens maakt het zelfs – in theorie – mogelijk om psychisch verzuim te voorspellen.
Door aandacht te besteden aan de verschillende signalen rond de mentale gezondheid van werknemers kunnen organisaties proactief optreden en uitval zelfs voorkomen.