U bent hier

Onderneming & Fiscus
Het nieuwe pensioenstelsel7. De toekomst van participatie7.2 Verzekeraars of premiepensioeninstellingen

7.2 Verzekeraars of premiepensioeninstellingen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: september 2023

samen met werknemers

Het is ook mogelijk dat uw organisatie samen met de werknemers de vormgever van de pensioenregeling is. Dat is meestal het geval bij pensioenregelingen die worden uitgevoerd door verzekeraars of premiepensioeninstellingen. In dat geval moet uw organisatie samen met de werknemers de pensioenregeling inrichten, uiteraard wel binnen het nieuwe wettelijke kader.

7.2.1 Overeenstemming werknemers

Uw organisatie zal met de werknemers overeenstemming moeten bereiken over de invulling van de nieuwe pensioenregeling. Pensioen is namelijk een arbeidsvoorwaarde en een wijziging van de arbeidsvoorwaarden moet in de regel met instemming van de werknemers plaatsvinden.

Informatie

onzekerheid

Het is daarbij belangrijk dat uw organisatie kan laten zien dat de werknemers correct en volledig geïnformeerd zijn. Uw organisatie zal onder andere duidelijk moeten maken dat de overstap naar de premieregeling onzekerheid over de hoogte van de pensioenuitkering met zich meebrengt. Daarnaast moet het voor werknemers duidelijk zijn wat de financiële impact is van de wijziging van de pensioenregeling, zowel aan de premiekant als aan de aansprakenkant. Dit geldt niet alleen voor het ouderdomspensioen, maar ook voor het nabestaandenpensioen.

Omdat een wijziging van het nabestaandenpensioen consequenties heeft voor de mogelijke nabestaanden, is het aan te raden om ook de instemming van de partner te vragen voor de wijziging van de pensioenregeling.

7.2.2 Stilzwijgend instemmen

expliciet ­akkoord

De vraag die bij zo’n wijzigingsproces opkomt, is of uw organisatie als vormgever van de pensioenregeling een expliciet akkoord van de werknemers (en eventueel de partners) moet vragen, of dat het ook voldoende is dat zij stilzwijgend instemmen. Nadeel van een expliciet akkoord is dat uw organisatie van iedere werknemer een akkoord nodig heeft. Een stilzwijgende instemming is mogelijk, eenvoudigweg omdat de instemming vormvrij is.

Welbewust

rechter

Zorg er alleen dan wel voor dat de werknemers welbewust instemmen. Uit de rechtspraak blijkt dat de rechter hier kritisch naar kijkt. Het aannemen van welbewuste instemming vereist dat:

  • aan de werknemer volledige duidelijkheid over de inhoud van die wijziging is verschaft;
  • op grond van verklaringen of gedragingen van de werknemer mag worden aangenomen dat deze welbewust met die wijziging heeft ingestemd. Hier kunt u bijvoorbeeld denken aan het uitblijven van een bezwaar van de werknemer, terwijl hij wel de tijd heeft gehad om te reageren.

Onlangs heeft het gerechtshof daar een extra voorwaarde aan toegevoegd. Namelijk de voorwaarde dat het voor de werknemers ook duidelijk moet zijn dat instemming geweigerd kon worden of dat zij bezwaar konden maken.

Met andere woorden, uw organisatie zal in de instemmings- of wijzigingsbrief duidelijk moeten aangeven dat er sprake is van een zogenoemd piepsysteem.