U bent hier

Onderneming & Fiscus
Niet kunnen betalen5. Wie is aansprakelijk bij een betalingsverzuim?5.2 Inlenersaansprakelijkheid

5.2 Inlenersaansprakelijkheid

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: april 2020

doorlener

Uw onderneming kan ook als inlener aansprakelijk worden gesteld voor de loonheffingen en BTW als een uitlener deze heffingen niet betaalt. Deze inlenersaansprakelijkheid moet misbruik door uitleners voorkomen. Naast de inlener kan de Belastingdienst ook de doorlener aansprakelijk stellen. In dat geval wordt de ingeleende werknemer gelijk weer ter beschikking gesteld aan een derde. Voor de invordering van belasting is een doorlener gelijk aan een inlener.

5.2.1 Inlener of uitlener

leiding

Inlening houdt in dat een uitlener werknemers die bij hem in dienst zijn, overdraagt aan de inlener. De uitlener (zoals een uitzendbureau) stelt dus tijdelijk werknemers ter beschikking aan een derde (de inlener). Daarbij zijn leiding en toezicht in handen van die derde. De werknemers blijven wel in dienst van de uitlener.

5.2.2 Voorkomen van aansprakelijkheid

betalings-
gedrag

Er zijn verschillende manieren om inlenersaansprakelijkheid te beperken of te voorkomen:

  • een originele verklaring betalingsgedrag van de uitlener;
  • het bijhouden van een goede administratie;
  • het storten van een deel van het factuurbedrag op een geblokkeerde rekening (g-rekening).

Betalingsgedrag

betrouw­baar

schone 
verklaring

voorbehoudsverklaring

Om een beter beeld te krijgen van de betrouwbaarheid van de uitlener, kunt u vragen om een recente en originele verklaring betalingsgedrag keten- en inlenersaansprakelijkheid. U krijgt binnen tien werkdagen bericht. In zo’n verklaring geeft de Belastingdienst aan dat de uitlener al zijn loonheffingen en BTW tot aan dat moment betaald heeft. De uitlener moet deze verklaring aanvragen. Er zijn twee soorten verklaringen:

  • een ‘schone’ verklaring, die de uitlener krijgt als hij alle verschuldigde loonheffingen en BTW aan de Belastingdienst heeft betaald. Loopt er nog een bezwaar of beroep, dan ontvangt de uitlener alleen een schone verklaring als hij het betwiste bedrag eerst betaalt of zekerheid verschaft voor het bedrag;
  • een voorbehoudsverklaring, die de uitlener krijgt als hij:
    • door liquiditeitsproblemen niet alle loonheffingen en BTW kan betalen, maar voor het restant wel een betalingsregeling heeft getroffen en die ook nakomt;
    • bezwaar of beroep heeft ingediend en daarom uitstel van betaling heeft gekregen voor de betaling van de in het geding zijnde heffingen.

niet 
gevrijwaard

Heeft u een verklaring betalingsgedrag van de uitlener ontvangen, dan betekent dat niet dat uw onderneming gevrijwaard is van eventuele aansprakelijkheid. De fiscus kan u nog steeds aanspreken, mocht dat nodig zijn.

WAADI-check voorkomt hoge boetes

geregistreerd

uitzendbureau

Vrijwel alle ondernemingen die tegen een vergoeding werknemers ter beschikking stellen aan een ander zijn op grond van de Wet Allocatie Arbeidskrachten Door Intermediairs (WAADI) verplicht om zich te registreren bij de KvK. Als u in zee gaat met een uitlener die niet is geregis­treerd bij de KvK, kunt u een boete krijgen van de Inspectie SZW. Wilt u weten of een uitlener staat geregistreerd? Doe dan de WAADI-check. Dit hulpmiddel vindt u op de website van de KvK door te zoeken op ‘waadi’. Daarnaast vindt u op de site van Inspectie SZW een checklist die u helpt een uitzendbureau te selecteren dat zich aan de regels houdt. Ook ziet u of u zelf op een eerlijke en veilige manier met uitzendkrachten werkt.

Administratie

schatting

De administratie van de uitlener is de basis voor het vaststellen van de aansprakelijkheidsschuld. Mocht dat niet voldoende zijn, dan gebruikt de fiscus de administratie van de inlener. Bij het ontbreken van een goede administratie maakt de fiscus een schatting van het loonbedrag en de loonheffingen en BTW. Een schatting van de Belastingdienst zal meestal hoger uitvallen!

G-rekening

doorstorting

samen 
besluiten

U kunt de financiële gevolgen van een aansprakelijkstelling beperken door een deel van het factuurbedrag te storten op een geblokkeerde bankrekening van de uitlener (g-rekening). Het saldo van deze rekening kan alleen gebruikt worden voor de betaling van loonheffingen en BTW. U kunt met het bedrag op de g-rekening geen andere betalingen doen, behalve eventuele doorstortingen naar andere g-rekeningen. Bovendien is de Belastingdienst gemachtigd om het saldo van de g-rekening te gebruiken voor de betaling van loonheffingen en BTW als uw onderneming die niet uit zichzelf betaalt. De uitlener en inlener besluiten samen of ze gebruikmaken van een g-rekening.

Het saldo op de g-rekening komt meestal overeen met het bedrag van de loonheffingen en BTW dat de uitlener moet afdragen aan de Belastingdienst. Hierdoor voorkomt u inlenersaansprakelijkheid voor uw onderneming.

Voorwaarden

­factuur

periode van uitlening

Met de g-rekening kunt u als inlener dus aansprakelijkheid voorkomen. Hiervoor gelden wel de volgende vereisten:

  • de factuur van de uitlener moet voldoen aan de factuurvereisten;
  • de uitlener vermeldt de volgende gegevens op de factuur:
    • het nummer of kenmerk van de overeenkomst waarmee de uitlener werknemers aan u heeft uitgeleend;
    • de periode van de uitlening;
    • een beschrijving van het werk waarvoor u betaalt;
  • het moet eenvoudig zijn om de factuurgegevens in uw administratie terug te vinden;
  • voor het bepalen van de aansprakelijkheid moet u een manurenadministratie bijhouden.

Volledige vrijwaring voor inlenersaansprakelijkheid

factuurbedrag

identificatie

vergunning

U kunt voor uw onderneming als inlener een volledige vrijwaring van inlenersaansprakelijkheid krijgen, als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • De uitzendonderneming voldoet aan NEN-norm ­4400­-­­1 of 4400-2 en is opgenomen in het register van de Stichting Normering Arbeid (SNA).
  • Van het factuurbedrag moet uw onderneming als inlener 25% – inclusief BTW – storten op de g-rekening. De factuur moet daarnaast ook voldoen aan de vereisten voor het gebruik van de g-rekening.
  • Bij betaling vermeldt u het factuurnummer en eventuele andere identificatiegegevens van de factuur.
  • De administratie van uw bv bevat alle gegevens omtrent de inlening, manurenadministratie en betaling.
  • U kunt de identiteit van de uitzendkracht aantonen. Indien nodig kunt u aantonen dat de uitzendkracht een geldige verblijfs- of tewerkstellingsvergunning heeft.

Voldoet u aan deze voorwaarden, dan kan de Belastingdienst uw onderneming als inlener in principe niet meer aansprakelijk stellen voor betaling van achterstallige loonheffingen en BTW.