U bent hier

Onderneming & Fiscus
Na de aangifte loonheffingen8. Naheffingen en boetes8.1 Correctieverplichting

8.1 Correctieverplichting

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juli 2022

bedoeling

Zoals in hoofdstuk 4 al is aangegeven, hoeven niet álle fouten in de loonaangiften meteen tot een correctie te leiden. Maar uiteindelijk is het natuurlijk wel de bedoeling dat alle gegevens in uw loonaangiften (en loonadministratie) juist zijn, zeker in het belang van de polisadministratie (zie hoofdstuk 1).

Schriftelijk

aanleiding

schriftelijk

Als de Belastingdienst een fout in uw loonaangiften (of loonadministratie) ontdekt – bijvoorbeeld naar aanleiding van een looncontrole (zie hoofdstuk 6) – kan hij een correctieverplichting opleggen. Dat zal zeker het geval zijn als het een fout in de werknemersgegevens betreft. U ontvangt zo’n correctieverplichting schriftelijk van de fiscus. Omdat het hierbij vaak gaat om loonaangiften van een vorig kalenderjaar – en dus de laatste aangiftetermijn van dat jaar al is verstreken – zult u de correctie via een los bericht moeten doen (zie paragraaf 4.2).

Als de Belastingdienst ernstige onjuistheden in uw loonadministratie aantreft, kan hij de administratie verwerpen. De fiscus maakt dan een schatting van uw loonsom en de verschuldigde loonheffingen, waarvoor u een naheffingsaanslag krijgt, meestal met boete en belastingrente.

Alternatief

Het kan zijn dat de (uitkerings)belangen van werknemers niet opwegen tegen het administratieve werk dat het corrigeren van de werknemersgegevens u oplevert. In dat geval kunt u de Belastingdienst – schriftelijk! – verzoeken om een naheffingsaanslag op te leggen, waardoor u correctie van de individuele werknemersgegevens achterwege kunt laten. Zo’n verzoek om een naheffingsaanslag is alleen mogelijk onder de voorwaarden dat:

  • het gaat om fouten in loonbestanddelen of tariefverschillen die niet of bezwaarlijk zijn te individualiseren;
  • u aannemelijk kunt maken dat het achterwege laten van de correctie geen onevenredige nadelige gevolgen heeft voor de uitkeringsbelangen van de werknemers;
  • u een specificatie meestuurt van de bedragen waarvoor u om de naheffingsaanslag verzoekt.

Als de Belastingdienst tegemoetkomt aan uw verzoek en een naheffingsaanslag oplegt, betaalt uw onderneming álle nog verschuldigde loonheffingen, dus ook de betreffende loonbelasting/premie volksverzekeringen (in de vorm van eindheffing).