U bent hier

Onderneming & Fiscus
Loonaangifte11. De mogelijkheden van bezwaar en beroep11.3 In cassatie gaan

11.3 In cassatie gaan

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juni 2015

binnen vier weken

Cassatieberoep stelt u in bij de Hoge Raad. In de uitspraak van het gerechtshof op uw hoger beroep staat precies opgenomen hoe en voor wanneer u in cassatie kunt gaan. Als ook de cassatiefase u niet het gewenste resultaat oplevert, houdt het overigens op. U heeft dan alle stappen van de fiscale procedure doorlopen en er zijn geen mogelijkheden meer om in opstand te komen. Voor een cassatieberoepschrift is griffierecht verschuldigd binnen vier weken na indiening ervan. Deze kosten zijn in 2015 – net als bij een hoger beroep – € 497 voor niet-natuurlijke personen en € 123 voor natuurlijke personen. Bij het niet-betalen hiervan is uw cassatie niet-ontvankelijk en wordt het niet behandeld.

Inhoud

proceskostenvergoeding

Uw cassatieberoepschrift moet de naam, het adres en de handtekening van de indiener bevatten, en een dagtekening. U moet duidelijk aangeven dat het om een beroep in cassatie gaat, welk belang of bedrag in het geding is en tegen welke uitspraak op hoger beroep u in opstand komt (stuur hiervan een kopie mee). Zorg ook voor een goede motivering. Neem verder altijd een verzoek tot proceskostenvergoeding op in uw cassatieberoepschrift.

zes weken

Als u het niet redt om binnen de cassatietermijn aan de gestelde eisen qua inhoud te voldoen, kunt u net als bij een (hoger) beroep een pro-formacassatieberoep indienen of slim gebruik maken van de fax.

Indienen

Voor het indienen van uw cassatie heeft u zes weken de tijd vanaf de dag na de dagtekening van de uitspraak van het gerechtshof op uw hoger beroep. Uw cassatieberoepschrift is op tijd als het uiterlijk op de laatste dag van de cassatietermijn bij de Hoge Raad binnen is. Bij verzending per post is uw bezwaar op tijd als het vóór het einde van de zeswekentermijn is gepost en in de zevende week bij de Hoge Raad binnenkomt.

Alternatieven voor de fiscale procedure

mediation

Om het (verder) doorlopen van de (tijdrovende en kostbare) fiscale procedure te voorkomen, kunt u ook proberen om er samen met de Belastingdienst uit te komen en een compromis te sluiten. Ook kan mediation misschien een oplossing bieden. Bij mediation helpt een onpartijdige en professionele conflictbehandelaar om tot een oplossing te komen. Mediation kan pas na de bezwaarfase worden ingezet.

vaststellingsovereenkomst

Eventuele afspraken die u – al dan niet met tussenkomst van een mediator – met de Belastingdienst maakt, moeten worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Deze overeenkomst moet u beiden ondertekenen.