U bent hier

Onderneming & Fiscus
Van IB naar VPB en terug2. De voor- en nadelen 
van een bv2.3 Oprichting van een bv

2.3 Oprichting van een bv

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: oktober 2018

statuten

storten

Voor de oprichting van een bv moet u in ieder geval langs de notaris. In de door de notaris op te maken akte van oprichting moeten de eerste statuten van de bv worden vastgelegd. Deze statuten van de bv dienen onder andere de naam van de vennootschap en de zetel te bevatten. U moet vervolgens ten minste € 0,01 in de bv storten. Ten slotte moet u de bv in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel inschrijven.

2.3.1 Bv in oprichting

Civielrechtelijk heeft de bv pas bestaansrecht als zij is opgericht. Vóór de invoering van de zogenoemde flex-bv in oktober 2012 kon het handig zijn om de status van bv in oprichting te hebben. U moest soms lang wachten tot de financiering rond was. De bv in oprichting maakte het mogelijk dat u in de tussentijd wel alvast rechtshandelingen verrichtte.

Tegenwoordig is nog slechts een aandelenkapitaal nodig van € 0,01. De oprichting van een bv gaat daardoor een stuk sneller, zodat een bv in oprichting vaak niet nodig is.

2.3.2 Inbreng in bv

Gaat het om de overgang van een IB-onderneming naar een bv, dan moet u duidelijke afspraken maken over de inbreng. De onderneming kan namelijk al eerder op naam van de bv handelen, de zogenoemde bv in oprichting (zie hiervoor).

Voor rekening en risico

vastleggen

In een intentieverklaring of voorovereenkomst wordt door de oprichter(s) vastgelegd dat de in te brengen onderneming al vanaf een bepaald moment voor rekening en risico van de bv wordt uitgeoefend. Als er meerdere oprichters zijn, zullen deze oprichters een voorovereenkomst met elkaar sluiten.

bewijsstuk

Als er maar één oprichter is, is een voorovereenkomst niet nodig. Om toch een bewijsstuk te hebben tegenover de fiscus zal een intentieverklaring kunnen worden opgesteld. In de komende hoofdstukken leest u meer over deze voorovereenkomst of intentieverklaring.

Registreren

Voor bepaalde voorovereenkomsten en intentieverklaringen eist de wet een registratie bij de fiscus. Dit geldt voor een vooreenkomst of intentieverklaring bij een:

  • voornemen tot geruisloze omzetting van een onderneming in een bv (zie hoofdstuk 4);
  • voornemen tot ruisende inbreng in een bv (zie hoofdstuk 5);
  • voorgenomen bedrijfsfusie;
  • voornemen tot terugkeer uit een bv (zie hoofdstuk 8 en 9).

datum van registratie

Voor het registreren van deze documenten moet u gebruikmaken van het ‘Geleideformulier voorovereenkomst of intentieverklaring’. U stuurt het geleideformulier samen met de originele documenten (zonder nietjes) naar Belastingdienst, Postbus 13, 6400 AA Heerlen. De datum van verzending is dan de datum van registratie. U ontvangt geen ontvangstbewijs. Het verzendbewijs van het aangetekend versturen van de documenten is uw bewijs.

Digitale oprichting van een bv komt eraan

richtlijn

Het oprichten en inschrijven in het Handelsregister van een kapitaalvennootschap, zoals een bv of een nv, moeten digitaal kunnen gaan plaatsvinden. De Europese Commissie heeft een daartoe strekkende richtlijn voorgesteld.

Koppelen

De digitalisering moet het eenvoudiger maken om een kapitaalvennootschap op te richten en in te schrijven, zowel in eigen land als in andere EU-landen. Dit wordt bereikt door de kosten te verlagen en de procedure te vereenvoudigen. Zo moeten alle EU-landen zorgen voor modeldocumenten waarin standaardgegevens staan. Ook worden de handelsregisters van de EU-landen aan elkaar gekoppeld.