U bent hier

Onderneming & Fiscus
Geldlening en fiscus5. Een (excessieve) lening van de bv5.3 Rekening-courant

5.3 Rekening-courant

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: mei 2023

voorschieten

Jaarlijks vinden er talrijke transacties plaats tussen u en uw bv. U betaalt bijvoorbeeld de volledige factuur van de accountant – daar zit ook een privégedeelte in – via de zakelijke rekening. Of u schiet vanuit privé iets voor wat zakelijk is. Deze bedragen kunt u verrekenen in rekening-courant.

5.3.1 Fiscale gevolgen

tbs-regeling

negatief 
inkomen

U kunt een vordering of een schuld in rekening-courant op uw bv hebben. Heeft u een vordering in rekening-courant, dan valt die onder de tbs-regeling van box 1 (zie paragraaf 4.1.1 en 4.1.2). Dit houdt in dat de rente belast is tegen het progressieve tarief van de inkomstenbelasting. Eventuele kosten kunt u dus in aftrek brengen. Het tbs-vermogen valt onder het winstregime van de inkomstenbelasting. Uw bv kan de rente in aftrek brengen op het resultaat voor de VPB. Een schuld in rekening-courant merkt de fiscus aan als negatief inkomen uit sparen en beleggen (box 3), zodat uw vermogen in box 3 vermindert. U hoeft dan niet de werkelijke inkomsten (zoals rente) aan te geven. Daar staat tegenover dat de betaalde rente ook niet aftrekbaar is. Uw bv betaalt VPB over de ontvangen rente.

5.3.2 Kleine bedragen

In principe moet u een rente berekenen over het saldo van de rekening-courant. Het bijhouden van al die transacties is een flinke klus en dus bevat de wet een uitzondering hierop.

geen rente

drempel

Om u en uw bv tegemoet te komen, staat de fiscus toe dat u geen rente over en weer als resultaat hoeft te nemen als de rekening-courantvordering gedurende het kalenderjaar niet hoger is dan € 17.500. Komt het saldo op enig moment in het jaar boven de drempel van € 17.500 uit, dan moet u over het hele jaar rente berekenen.

5.3.3 Zakelijk handelen

vermogens-positie

Net als bij een lening handelt u bij een rekening-courant zakelijk met uw bv. U moet met uw bv omgaan zoals met een onafhankelijke derde. Om een discussie met de Belastingdienst te voorkomen, zijn een aantal zaken van belang:

  • Kijk goed naar uw eigen vermogenspositie: zou u een dergelijke lening ook van een derde partij kunnen krijgen?
  • Vergoed uw bv een zakelijke rente.
  • Spreek met uw bv een aflossingsschema af.
  • Leg dit alles vast in een leningsovereenkomst.

Als de rekening-courant niet op zakelijke voorwaarden is gebaseerd, kan de Belastingdienst stellen dat het geld definitief uit de bv is gehaald. De fiscus merkt het bedrag van de schuld dan aan als dividenduitkering (box 2).