U bent hier

Onderneming & Fiscus
Formeel belastingrecht8. Adviseur als medepleger8.2 De hoogte van de boete

8.2 De hoogte van de boete

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: oktober 2019

boetebeleid pleger

Als de Belastingdienst de adviseur beboet als medepleger, komt direct de vraag op hoe hoog deze boete kan zijn. Voor de hoogte van de boete knoopt de fiscus aan bij het huidige boetebeleid voor de pleger van een strafbaar feit.

Boetemaxima

opzet

grove schuld

Dit betekent dat voor een medepleger dezelfde boetemaxima gelden als voor de pleger. Dit betekent dat de hoogte van de boete aan de medepleger in geval van opzet 50% van de ten onrechte niet geheven of te laat betaalde belasting zal bedragen en bij grove schuld 25%.

De fiscus zal de boete voor een medeplichtige, wel met een derde verminderen. De Belastingdienst bepaalt de hoogte van de boete aan de adviseur als medepleger dus primair aan de hand van het bedrag aan te weinig geheven belasting van zijn klant.

Fiscus hoeft boete niet gelijktijdig op te leggen

later moment

De Belastingdienst mag de boete aan de medepleger op een later moment opleggen. Dat hoeft dus niet gelijktijdig met het opleggen van de boete aan de belastingplichtige. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn als uit een boekenonderzoek blijkt dat de belastingplichtige een overtreding heeft begaan maar niet duidelijk is of de adviseur ook bij die overtreding is betrokken; dan zal hij alleen aan de belastingplichtige een boete kunnen opleggen.

Onschuld

feiten

Brengt deze belastingplichtige vervolgens – om zijn onschuld aan te tonen – feiten naar voren waaruit blijkt dat ook de belastingadviseur was betrokken bij de overtreding, dan kan de Belastingdienst alsnog aan de adviseur een fiscale boete opleggen.

Meerdere medeplegers

hetzelfde feit

consequent handelen

De inspecteur kan de fiscale verzuim- of vergrijpboete aan iedere medepleger opleggen. Dat voor hetzelfde feit al een boete is opgelegd aan de belastingplichtige doet daaraan niets af. Hij kan zelfs aan meerdere medeplegers een boete opleggen. Stel dat bij het opzettelijk doen van een onjuiste aangifte zowel de belastingplichtige, de belastingadviseur als de boekhouder zijn betrokken, dan kan de inspecteur voor dezelfde overtreding drie boetes opleggen. Hij is overigens niet verplicht een medepleger te beboeten. Uiteraard moet hij wel consequent handelen. Als er bij een overtreding twee medeplegers zijn betrokken die in dezelfde omstandigheden verkeren, moet hij aan beiden of aan geen van de medeplegers een boete opleggen.