5.2 Naheffing
belasting is niet betaald
Naheffing is mogelijk bij zogenoemde aangiftebelastingen zoals de loonheffingen en BTW. De Belastingdienst kan naheffen als de belasting die u via aangifte behoort te voldoen of af te dragen, geheel of gedeeltelijk niet is betaald. De fiscus kan ook naheffen als op uw verzoek ten onrechte een te hoge vrijstelling, vermindering of teruggaaf is verleend.
Aanslag opleggen
derde
naheffen of navorderen
In principe ontvangt u eerst een betalingsherinnering voordat de fiscus een naheffingsaanslag oplegt. De aanslag wordt opgelegd aan degene die de belasting had moeten betalen dan wel degene aan wie de vrijstelling, vermindering of teruggaaf is verleend. Ligt de oorzaak van de te weinig geheven belasting in het feit dat een ander dan de belastingplichtige of inhoudingsplichtige de wet niet heeft nageleefd, dan krijgt deze derde de naheffingsaanslag opgelegd. Dit kan bijvoorbeeld een werknemer zijn die onjuiste gegevens heeft verstrekt waardoor u te weinig loonbelasting/premie volksverzekeringen op zijn loon heeft ingehouden. Of de ontvanger van dividend die onjuiste gegevens heeft verstrekt waardoor de inhoudingsplichtige bv ten onrechte een beroep heeft gedaan op een bepaalde vrijstelling.
Er geldt een uitzondering op deze regels als de inhoudingsplichtige wist of redelijkerwijs had kunnen weten dat de aan hem verstrekte gegevens onjuist waren.
5.2.1 Naheffingstermijn
De bevoegdheid tot naheffing vervalt vijf jaar na het einde van het kalenderjaar waarin de belastingschuld is ontstaan of de vermindering of teruggaaf is verleend. Alleen als het gaat om de verkrijging van de economische eigendom van onroerende zaken, geldt voor de overdrachtsbelasting een termijn van twaalf jaar voor naheffing.
5.2.2 Vrije keuze inspecteur
De Belastingdienst kan ten onrechte niet-ingehouden loonbelasting/premie volksverzekeringen naheffen bij uw onderneming of navorderen bij de werknemer. Hij moet zich daarbij wel houden aan de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Daarvan is bijvoorbeeld geen sprake als de inspecteur bij de ene werknemer gaat naheffen en bij de andere gaat navorderen.
Naheffing verhalen op uw werknemer
Krijgt u als inhoudingsplichtige een naheffingsaanslag loonbelasting/premie volksverzekeringen opgelegd, dan kunt u altijd proberen deze te verhalen op uw werknemer. U legt de werknemer dan via een civielrechtelijke procedure een vordering tot terugbetaling op.
niet verwijten
Als u echter de oorzaak van een onjuiste aangifte niet aan de werknemer kunt verwijten en u evenmin van hem kunt verwachten dat hij doorhad dat hij te veel nettoloon ontving, is de kans groot dat de rechter de vordering van uw onderneming afwijst.