U bent hier

Onderneming & Fiscus
Eigen woning en bedrijfswoning10. WOZ-waarde, lokale
heffingen, OZB10.2 Gemeentelijke belastingen

10.2 Gemeentelijke belastingen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: oktober 2016

gemeentelijke belastingen

onroerendezaakbelasting

Via gemeentelijke belastingen draagt u – als ondernemer of als inwoner – bij aan het welzijn, de leefbaarheid en de voorzieningen in uw gemeente. U ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet waarop vaak meerdere belastingsoorten worden gecombineerd. Ondernemers betalen los daarvan vaak nog andere heffingen. We lichten de belastingen hierna kort toe.

10.2.1 Onroerendezaakbelasting (OZB)

Als eigenaar dan wel huurder/gebruiker van een woning of bedrijfspand ontvangt u van de gemeente een aanslag
onroerendezaakbelasting (OZB). De OZB kent twee vormen: een eigenaren- en een gebruikersbelasting. In het eerste geval wordt u aangeslagen als eigenaar die het object op grond van een zakelijk recht (eigendom, vruchtgebruik e.d.) in bezit heeft. In het tweede geval wordt u aangeslagen als gebruiker, bijvoorbeeld als huurder, maar ook indien u als eigenaar de onroerende zaak zélf in gebruik heeft. In de situatie dat u zowel eigenaar als gebruiker van een onroerende zaak bent, ontvangt u dus twee aanslagen. Verhuizing na 1 januari heeft geen invloed op de OZB.

Heffingsgrondslag

waarde

De heffingsgrondslag waarop de aanslag wordt berekend, is de WOZ-waarde. Gaat het om een onroerende zaak die niet in hoofdzaak als woning dient, maar waar wel woningonderdelen aanwezig zijn, dan wordt over de waarde van de woningonderdelen geen gebruikersbelasting geheven. Het is dus mogelijk dat uw biljet twee verschillende waardes vermeldt voor dezelfde onroerende zaak.

OZB-tarief

De situatie op 1 januari van het belastingjaar is bepalend. Als u op 2 januari van het jaar een bedrijfspand aankoopt en verkrijgt, krijgt niet u maar de eigenaar op 1 januari een aanslag OZB.

Tarieven

Het OZB-tarief is een vast percentage van de WOZ-waarde van de onroerende zaak. Wettelijk bestaat de mogelijkheid om verschillende tarieven te hanteren voor woningen en bedrijfspanden resp. eigenaren en gebruikers. Per gemeente bestaan er grote verschillen in de OZB-tarieven, iets om rekening mee te houden bij uw locatiekeuze.

Bezwaar

leegstand

precario-belasting

De vastgestelde WOZ-waarde werkt in vele belastingen door. Als de aanslag hoger uitvalt dan verwacht, kunt u bezwaar maken. U heeft daarvoor zes weken de tijd na de dagtekening van de aanslag. Als gevolg van leegstand en daarmee derving van inkomsten, zijn gemeenten op zoek naar geld. Dit kan tot uitdrukking komen in verhoogde OZB-tarieven die zijn gekoppeld aan de vastgestelde WOZ-waarde.

10.2.2 Precariobelasting

U betaalt precariobelasting als u gebruikmaakt van gemeentegrond of iets boven gemeentegrond heeft opgehangen. Denk aan terrasmeubilair, een container, een luifel of een steiger. Voordat u deze objecten plaatst of aanbrengt moet u eerst een vergunning aanvragen bij de gemeente. Bij toekenning van de vergunning, krijgt u precariorecht en moet u precariobelasting gaan betalen. Het te betalen bedrag is afhankelijk van de aard van de objecten.

10.2.3 Reclamebelasting

reclame-belasting

Als aan de buitenzijde van uw bedrijfspand reclame zichtbaar is vanaf de openbare weg, zoals lichtbakken of billboards, kan uw gemeente daarvoor reclamebelasting heffen. Het maakt daarbij niet uit of de grond waarboven de reclame-uitingen zichtbaar zijn, eigendom van de gemeente of van een particulier is.

10.2.4 Rioolheffing

rioolheffing

afvalstoffenheffing

Als eigenaar of gebruiker van een bedrijfspand, woning of woonboot die direct of indirect is aangesloten op de gemeentelijke riolering of als u beschikt over een individuele afvalwaterzuiveringsinstallatie die door de gemeente wordt onderhouden, betaalt u een vast bedrag aan rioolheffing. De gemeente kan de belasting heffen via de eigenaar, de gebruiker of een combinatie hiervan.

10.2.5 Afvalstoffenheffing huishoudens/bedrijven

Gemeenten voeren een afvalstoffenheffing voor het ophalen en verwerken van huishoudelijk en bedrijfsafval. Meestal is sprake van twee tarieven, een eenpersoonstarief en een meerpersoonstarief, waarbij jaarlijks op 1 januari op basis van uw leefsituatie het tarief wordt vastgesteld.

10.2.6 Parkeerbelasting

parkeer-belasting

Veel gemeenten benutten een belangrijke extra bron van inkomsten in de vorm van parkeerbelasting voor het parkeren op de openbare weg, met name in het centrum. U kunt deze parkeerbelasting op drie manieren voldoen:

  • door periodieke betaling van een parkeervergunning;
  • door betaling aan de parkeermeter, contant of met pin;
  • door betaling via uw mobiele telefoon, sms-parkeren of een parkeerapp.