1.1 intracommunautaire levering
levering
U verricht een intracommunautaire levering (ICL) als u goederen vanuit Nederland vervoert – of laat vervoeren – naar een ander EU-land én de afnemer BTW verschuldigd is voor de intracommunautaire verwerving van de goederen.
verwerving
Het vervoer naar een ander EU-land moet wel samenhangen met de levering van de goederen. Bovendien moet zowel de levering als de verwerving plaatsvinden in het kader van een onderneming. Ook als u eigen goederen naar een andere lidstaat overbrengt, kan er sprake zijn van een intracommunautaire levering (zie paragraaf 3.1).
1.1.1 Business-to-business
btw-aangifte
Voor de berekening van BTW bij leveringen aan klanten in andere EU-landen, controleert u altijd eerst of uw klant BTW-aangifte moet doen. Daarnaast maakt het voor de berekening van BTW ook uit of u goederen of diensten levert.
Goederen
Verkoopt u goederen aan een klant die BTW-aangifte doet in een ander EU-land – bijvoorbeeld een ondernemer – en worden die goederen vervoerd naar een ander EU-land? Dan is dit voor u een intracommunautaire levering.
0%-tarief
Voor uw klant geldt dit als een intracommunautaire verwerving. Het 0%-tarief is dan van toepassing. Dit houdt in dat u geen BTW in rekening mag brengen. U noteert op de factuur 0% BTW. Uw klant berekent de BTW volgens het tarief dat in zijn eigen land geldt en betaalt deze in dat land.
Om het 0%-tarief te mogen toepassen, moet u kunnen aantonen dat u de goederen aan een ondernemer verkocht die BTW-aangifte doet én dat u de goederen naar een ander EU-land heeft vervoerd. Hoe u dat precies doet leest u in paragraaf 2.3.
Diensten
afnemer
Als u een dienst levert aan een ondernemer in een ander EU-land, is die dienst vaak belast in het land van de afnemer. De afnemer berekent dan zelf de BTW en betaalt deze in zijn eigen land. Bij zo’n intracommunautaire dienst reikt u een factuur uit zonder BTW waarop u noteert: ‘BTW verlegd’.
opgaaf ICP
Een intracommunautaire dienst geeft u aan:
- in uw aangifte omzetbelasting;
- op uw opgaaf intracommunautaire prestaties (zie paragraaf 2.5).
Deze verplichtingen gelden overigens niet voor digitale diensten en overige uitgezonderde diensten, zoals diensten die te maken hebben met onroerende zaken en autoverhuur. U leest alles hierover in hoofdstuk 4.
particulier
Noteer op de uit te reiken factuur voor uw dienst ‘BTW verlegd’
1.1.2 Business-to-consumer
afstandsverkopen
Verkoopt u goederen aan een klant die geen BTW-aangifte doet, bijvoorbeeld een particulier? Dan brengt u de BTW in rekening die geldt in het land van uw klant. Op deze hoofdregel bestaat één belangrijke uitzondering en die komt uitgebreid aan bod in paragraaf 2.2. Deze paragraaf gaat over drempelbedragen bij afstandsverkopen.
Gaat het om dienstverlening aan een klant die geen aangifte doet, dan is de dienst in de meeste gevallen belast in Nederland en brengt u dus Nederlandse BTW in rekening.
eisen
De volgende klanten doen geen BTW-aangifte: particulieren, ondernemers die alleen vrijgestelde prestaties leveren en rechtspersonen die geen ondernemer zijn, zoals stichtingen en verenigingen.
1.1.3 Administratie
Zakendoen met het buitenland brengt extra administratieve verplichtingen met zich mee. Zo moet uw factuur aan aanvullende eisen voldoen. Ook moet u bepaalde documenten over de aankoop van goederen en de afname van diensten bij uw administratie bewaren. Deze en nog meer administratieve handelingen bij het internationaal zakendoen passeren de revue in de hiernavolgende hoofdstukken.
Aangifte en Opgaaf ICP
drempel
Ook als u het 0%-tarief toepast of de BTW naar uw klant verlegt, bent u verplicht om aangifte omzetbelasting te doen. Bij overschrijding van de drempelbedragen en bij ABC-leveringen (zie paragraaf 3.2) moet u zelfs aangifte doen in een ander EU-land.
Naast de BTW-aangifte bent u ook verplicht om opgaaf intracommunautaire prestaties (Opgaaf ICP) te doen voor:
- intracommunautaire leveringen (zie hoofdstuk 2);
- intracommunautaire diensten (zie hoofdstuk 5);
- eigen goederen die u naar een ander EU-land brengt (zie paragraaf 3.1).
Statistiekopgaaf
CBS
Levert u intracommunautair per jaar voor meer dan € 1.200.000 aan afnemers in andere EU-landen? Dan moet u periodiek ook gegevens opgeven aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een zogeheten statistiekopgaaf.