U bent hier

Onderneming & Fiscus
Bijzondere BTW-regelingen7. Intracommunautaire leveringen7.3 Afstandsverkopen

7.3 Afstandsverkopen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: augustus 2021

tariefshopping

Bij de levering van een goed aan een afnemer in een ander EU-land, die géén BTW-identificatienummer heeft, is BTW verschuldigd in het land waar het vervoer of de verzending aanvangt. Hierdoor wordt tariefshopping mogelijk door de verzending of het vervoer te laten beginnen in het land met het laagste BTW-tarief. Om dit te voorkomen is de zogenoemde afstandsverkopenregeling ingevoerd.

land van 
aankomst

Op basis van deze regeling is er BTW verschuldigd in het land van aankomst van de goederen als de leveringen naar het betreffende land een bepaalde omzet overschrijden.

Voorwaarden

vervoer

drempel-bedrag

De regeling van afstandsverkopen is van toepassing als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • U levert goederen (anders dan nieuwe vervoersmiddelen en margegoederen) aan particulieren.
  • U bent in het kader van de levering betrokken bij het vervoer van de goederen van het ene EU-land naar het andere EU-land; en
  • U overschrijdt daarbij het drempelbedrag van € 10.000. Ook de omzet van digitale diensten aan particulieren telt mee voor de drempel van € 10.000. Als de vergoedingen voor de afstandsverkopen onder de drempel blijven, bent u in principe volgens de hoofdregel BTW verschuldigd in het land waar het vervoer of de verzending aanvangt.

Bij overschrijding van het drempelbedrag is BTW verschuldigd in het andere EU-land.

U kunt als leverancier de inspecteur van de Belastingdienst verzoeken om de regeling van afstandsverkopen vanaf de eerste verkopen toe te passen. Deze keuze geldt voor een periode van twee jaar.

OSS-regeling

Bij relatief kleine jaarlijkse verkoopbedragen via bijvoorbeeld uw webwinkel hoeft u geen BTW-aangifte te doen in het andere EU-land, maar mag u Nederlandse BTW rekenen. De in het andere EU-land verschuldigde BTW geeft u aan via het zogenoemde OSS-systeem (One Stop Shop Systeem), zodat registratie en aparte BTW-aangifte in het andere EU-land niet langer nodig zijn. Op die wijze zorgen de Europese lidstaten ervoor dat het juiste BTW-bedrag bij het juiste EU-land terechtkomt.

Verkoopt u goederen via een webshop aan particulieren in andere EU-landen? Kijk dan op rendement.nl/fiscaaldossier welke nieuwe BTW-regels voor u gelden. Op 1 juli 2021 zijn er namelijk nieuwe regels voor BTW en e-commerce in werking getreden.