7.2 Aansprakelijkstelling
ook tegelijk aansprakelijk
De Belastingdienst stelt meestal eerst de eventuele doorlener(s) aansprakelijk voor de niet-betaalde loonheffingen en vervolgens de uiteindelijke inlener. Maar de fiscus kan de inlener en doorlener(s) ook tegelijk aansprakelijk stellen (inclusief de eventuele onderaannemer(s) en hoofdaannemer). Dat gebeurt bijvoorbeeld als vanaf het begin af aan duidelijk is dat de lagere doorlener(s) de loonheffingenschuld niet kan (kunnen) voldoen.
Bezwaar
beschikking
motiveren
Als uw onderneming als inlener aansprakelijk wordt gesteld voor niet-betaalde loonheffingen door de eventuele doorlener(s) en uitlener, ontvangt u hiervoor een beschikking van de Belastingdienst. U kunt hiertegen bezwaar aantekenen bij de fiscus, wat u per brief moet doen binnen zes weken na dagtekening van de beschikking. Uw bezwaar kan bijvoorbeeld tegen de aansprakelijkstelling op zich zijn en/of het bedrag waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld. In de brief moet u uw bezwaar duidelijk motiveren.
Als u extra gegevens nodig heeft om uw bezwaar te kunnen indienen, kunt u die aanvragen bij de ontvanger van de Belastingdienst die in de beschikking staat vermeld.
Procedure
volgende stap
wederom negatieve uitslag
Als de Belastingdienst uw bezwaar afwijst, is de volgende mogelijke stap in de fiscale procedure het in beroep gaan bij de belastingrechter. Dit moet gebeuren binnen zes weken na dagtekening van de beslissing op het bezwaar. Als ook het beroep een ongewenst resultaat oplevert, kunt u vervolgens in hoger beroep gaan bij het gerechtshof. Dit moet dan gebeuren binnen zes weken na dagtekening van de uitspraak op het beroep. Bij wederom een negatieve uitslag heeft u als laatste stap in de fiscale procedure de mogelijkheid om cassatie in te stellen bij de Hoge Raad. Hiervoor heeft u zes weken de tijd na dagtekening van de uitspraak op het hoger beroep.