7.1 Aansprakelijkheid
voor álle loonheffingen
De inlenersaansprakelijkheid houdt in dat als een uitlener de verschuldigde loonheffingen voor zijn uitgeleende werknemers – waaronder een eventuele directeur-grootaandeelhouder (dga) – niet betaalt, de inlener hoofdelijk aansprakelijk is voor het nog verschuldigde bedrag.
ook voor BTW
De aansprakelijkheid geldt voor álle loonheffingen, dus zowel voor de loonbelasting en de premie volksverzekeringen (samen ‘loonheffing’) als voor de premies werknemersverzekeringen als de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW). De inlenersaansprakelijkheid geldt ook voor de BTW over de werkzaamheden voor de inlener (of doorlener) die de uitlener (of doorlener) niet betaalt. Dit aspect van de inlenersaansprakelijkheid laten we in dit themadossier verder buiten beschouwing.
Aansprakelijkheid ook voor rente en kosten
aan organisatie te wijten
De Belastingdienst kan uw onderneming als inlener ook aansprakelijk stellen voor invorderingsrente en eventuele kosten van naheffingsaanslagen loonheffingen als die rente en kosten aan uw organisatie zelf te wijten zijn. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als u de factuur van de uitlener (of doorlener) te laat heeft betaald.
twee situaties
Verder brengt de fiscus uw onderneming als inlener invorderingsrente en eventuele kosten in rekening als u de aansprakelijkheidsschuld te laat betaalt.
tussenpersoon
Er zijn twee situaties waarin niet alleen uw onderneming als inlener aansprakelijk kan worden gesteld, maar in de ene situatie ook de doorlener en in de andere situatie ook de onderaannemer (zie hierna).
Doorlener
Een doorlener is zoals eerder gezegd een tussenpersoon die arbeidskrachten inleent van een uitlener en ze vervolgens uitleent (doorleent) aan een inlener. Als uw onderneming arbeidskrachten inleent via een doorlener, bent u niet alleen aansprakelijk voor de loonheffingen rond dat ingeleende personeel die de uitlener niet betaalt maar ook voor de bijbehorende loonheffingen die de doorlener niet betaalt. De doorlener is op zijn beurt aansprakelijk voor de niet-betaalde loonheffingen van de uitlener.
komt een schakel bij
verantwoordelijk
Stel dat de doorlener het personeel ook weer inleent van een doorlener, dan komt er een schakel bij die onder uw inlenersaansprakelijkheid valt, zodat u ook aansprakelijk bent voor de loonheffingen van deze tweede doorlener. Uw doorlener is dan niet alleen verantwoordelijk voor de loonheffingen van de uitlener, maar ook voor die van de tweede doorlener (zijn doorlener). En de tweede doorlener is aansprakelijk voor de loonheffingen van de uitlener.
Onderaannemer
geheel of deels uitbesteedt
Zoals eerder gezegd, is er sprake van onderaanneming als een (hoofd)aannemer het werk van stoffelijke aard geheel of deels uitbesteedt aan een ander, die niet bij hem in dienst is. Als de onderaannemer personeel inleent om het werk uit te voeren, is deze aansprakelijk voor de loonheffingen rond de ingeleende arbeidskrachten die de uitlener niet betaalt (inlenersaansprakelijkheid).
Als de onderaannemer de verschuldigde loonheffingen (ook) niet betaalt, kunnen de aannemers hoger in de keten hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Dat gebeurt dan op grond van de ketenaansprakelijkheid (zie hoofdstuk 6) en niet op grond van de inlenersaansprakelijkheid.