U bent hier

Onderneming & Fiscus
Aansprakelijkheid loonheffingen9. G-rekening9.4 Rekening opheffen

9.4 Rekening opheffen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juli 2023

niet meer nodig

reden

nalaat terug te storten

Als de (onder)aannemer of uitlener (of doorlener) de g-rekening niet meer nodig heeft of de onderneming wordt beëindigd, moet de g-rekeningovereenkomst worden opgeheven. Hiervoor kan het formulier ‘Verzoek opheffing g-rekening’ bij de Belastingdienst worden ingediend. Dit is te downloaden op belastingdienst.nl. Op dit formulier moet onder andere worden ingevuld wat de reden van de gewenste opheffing van de g-rekening is.

Opheffing

saldo

De Belastingdienst kijkt na ontvangst van het opheffingsverzoek of dit volledig en juist is. Als de fiscus instemt met opheffing, wordt gekeken of de g-rekening nog een saldo bevat. Na verrekening van eventuele openstaande belastingschulden wordt het resterende geld naar de (onder)aannemer of uitlener (of doorlener) overgemaakt.

Het opheffen van een g-rekening neemt ongeveer zes tot acht weken in beslag.

Als de rechtsvorm van de onderneming wijzigt – bijvoorbeeld van een eenmanszaak naar een bv – moet ook een wijziging van g-rekeningovereenkomst plaatsvinden. Die voor de eenmanszaak moet worden opgeheven en voor de bv moet een nieuwe worden aangevraagd.

Opzegging

eenzijdig

geen werk meer

niet instemt

Een g-rekening kan ook worden opgeheven omdat de Belastingdienst de rekening eenzijdig opzegt. Dit kan de fiscus doen in de situatie dat de (onder)aannemer of uitlener (of doorlener):

  • geen gebruikmaakt van de g-rekening;
  • onjuist gebruikmaakt van de g-rekening (zie hierna);
  • geen werknemers meer in dienst heeft;
  • geen werk meer doet in onderaanneming dan wel zich niet meer voornamelijk bezighoudt met het uitlenen van personeel;
  • failliet is verklaard;
  • onder de schuldsanering voor natuurlijke personen valt;
  • surseance van betaling heeft gekregen en de bewindvoerder niet instemt met het voortzetten van de g-rekening.

rechter laten beoordelen

Het is niet mogelijk om bezwaar of (hoger) beroep in te dienen tegen eenzijdige opzegging van de g-rekening door de Belastingdienst. Het is wel mogelijk om de civiele rechter in een kort geding te laten beoordelen of de opzegging van de g-rekening door de fiscus terecht was.

De geblokkeerde rekening onjuist gebruiken

Er is sprake van onjuist gebruik van de g-rekening als de (onder)aannemer of uitlener (of doorlener) nalaat het bedrag terug te storten dat van een andere g-rekening is ontvangen maar niet is bestemd voor loonheffingen in verband met aanneming van werk of uitlening van personeel (en/of BTW in dat laatste geval).

Onjuist gebruik van de g-rekening kan eenzijdige opzegging van de rekening door de Belastingdienst tot gevolg hebben, zoals hiervoor al is aangegeven. Bij onjuist gebruik kan de fiscus de rechter ook vragen om toekenning van een schadevergoeding. Verder kan het Openbaar Ministerie in zo’n geval strafrechtelijke vervolging instellen.