11.1 Aansprakelijkheid
in rekening
De Belastingdienst kan bestuurders hoofdelijk aansprakelijk stellen voor de loonheffingen die hun onderneming niet betaalt. Daarnaast kunnen bestuurders aansprakelijk worden gesteld voor eventuele boetes, kosten en invorderingsrente die de Belastingdienst in rekening brengt rond de verschuldigde loonheffingen.
Rechtspersoon
vennootschap
De bestuurdersaansprakelijk geldt voor bestuurders van commerciële ondernemingen, die rechtspersoon zijn en volledig rechtsbevoegd en die vallen onder de vennootschapsbelasting (VPB). Een bestuurder van één van de volgende rechtspersonen kan dus hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld voor de nog verschuldigde loonheffingen:
- een vennootschap (bv of nv);
- een vereniging of stichting die aangifte vennootschapsbelasting moet doen;
- een buitenlandse rechtspersoon die onder de Nederlandse vennootschapsbelasting valt.
andere onderneming
De bestuurdersaansprakelijkheid geldt ook voor de bestuurders van een onderneming die de bestuurder van een andere onderneming is, zoals bij moedermaatschappijen en dochtermaatschappijen het geval is.
Het kan zijn dat uw onderneming als aannemer aansprakelijk is voor de loonheffingen die uw onderaannemer moet betalen (ketenaansprakelijkheid, zie hoofdstuk 6). Uw bestuurder is dan wegens de bestuurdersaansprakelijkheid óók aansprakelijk voor deze loonheffingenschuld.
zijn al aansprakelijk
Bestuurdersaansprakelijkheid geldt niet voor ondernemers in bijvoorbeeld een eenmanszaak, een vennootschap onder firma of een maatschap (deze ondernemers zijn al hoofdelijk aansprakelijk voor de verschuldigde loonheffingen). De aansprakelijkheid geldt ook niet voor bestuurders van verenigingen of stichtingen die geen commerciële activiteiten verrichten.
Bestuurders
verantwoordelijk
Alle bestuurders van een onderneming kunnen hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld als het beleid van de onderneming – waarvoor zij gezamenlijk verantwoordelijk zijn – ervoor heeft gezorgd dat de loonheffingen niet zijn betaald. Aansprakelijkstelling kan ook gebeuren als een bestuurder niet op tijd heeft gemeld dat de onderneming de loonheffingen niet kon betalen (zie paragraaf 11.3).
ongeacht functie
tijdens bestuurderschap
ontbinding
Er zijn verschillende soorten bestuurders die onder de bestuurdersaansprakelijkheid vallen:
- formele bestuurder: dit is de bestuurder die formeel als bestuurder is benoemd, ongeacht welke functie wordt vervuld binnen het bestuur van de onderneming;
- feitelijke bestuurder: dit is de bestuurder die niet officieel als zodanig is benoemd, maar zich wel zo gedraagt (en bijvoorbeeld in de praktijk (mede) het beleid bepaalt van de onderneming);
- oud-bestuurder: de ex-bestuurder kan aansprakelijk worden gesteld voor de loonheffingen die niet zijn betaald tijdens zijn bestuurderschap;
- nieuwe bestuurder: de nieuwe bestuurder is ook aansprakelijk voor nog verschuldigde loonheffingen uit de tijd vóór het bestuurderschap (aansprakelijkheid is dan wel redelijk eenvoudig te weerleggen als voor de aantreding als bestuurder geen bemoeienis was met het bestuur van de onderneming);
- vereffenaar: degene die bij ontbinding van een onderneming zorgt voor afwikkeling van lopende zaken en het verdelen van het vermogen.
Als er meerdere bestuurders aansprakelijk zijn voor de verschuldigde loonheffingen, moeten deze in principe ieder een gelijk deel van de schuld voor hun rekening nemen. Over de verdeling van de aansprakelijkheid kunnen echter onderling andere afspraken zijn gemaakt.