U bent hier

Onderneming & Administratie
Niet kunnen betalen5. Wie is aansprakelijk bij een betalingsverzuim?5.3 Ketenaansprakelijkheid

5.3 Ketenaansprakelijkheid

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: april 2020

schakel

uitbesteden

Werkt uw bv met onderaannemers, dan kunt u te maken krijgen met de ketenaansprakelijkheid als de onderaannemer de loonheffingen niet betaalt. De fiscus kan dan bij u als aannemer aankloppen. De ketenaansprakelijkheid werkt door in elke schakel van de keten. De onderaannemer kan immers besluiten om een bepaalde klus uit te besteden aan een ander. Stel dat uw onderneming werk uitbesteedt, maar de onderaannemer betaalt de loonheffingen niet. In dat geval kan de fiscus uw onderneming aansprakelijk stellen. Dit geldt ook als de onderaannemer een deel van zijn werk uitbesteedt. De fiscus kan dan zowel uw onderneming als de onderaannemer aansprakelijk stellen.

Beperken risico ketenaansprakelijkheid

g-rekening

Net als bij de inlenersaansprakelijkheid heeft u de mogelijkheid om het risico van ketenaansprakelijkheid te beperken. Het beperken van dit risico is mogelijk door:

  • het opvragen van een verklaring betalingsgedrag;
  • het bijhouden van een goede administratie;
  • het storten van een bedrag op een g-rekening (zie paragraaf 5.2.2).

Vijfstappenplan

correcte inschrijving

boete

fatsoenlijke prijs

schakels in keten

Daarnaast kunt u volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid door de volgende vijf stappen te nemen de kans op aansprakelijkheid voor onjuiste loonbetaling van andere werkgevers minimaliseren:

  • Inschrijving handelsregister. U kunt een opdrachtgever of -nemer controleren op een correcte inschrijving bij de KvK of een erkend buitenlands handelsregister. Ook heeft u de mogelijkheid om openbare gegevens van Inspectie SZW na te gaan. De Inspectie SZW mag boetes uitdelen aan ondernemingen die zich niet aan de eisen uit de Wet aanpak schijnconstructies (WAS) houden.
  • Aantonen eerlijke loonbetaling. U kunt aan de beoogde samenwerkingspartner vragen om aan te tonen dat hij het afgesproken loon betaalt.
  • Fatsoenlijke prijs. Een organisatie die een opdracht goedkoop kan uitvoeren, betaalt mogelijk zijn werknemers te weinig loon. Betaalt de werkgever een fatsoenlijke prijs voor een opdracht, dan is de kans op een eerlijke loonbetaling groter.
  • Duidelijk contract. U stelt een helder contract op met de opdrachtnemer of -gever en verwijs daarin naar relevante wet- en regelgeving, cao-afspraken, procedures, keurmerken en codes. U doet er goed aan de regels ook voor andere schakels uit de keten te laten gelden.
  • Nalevingsmaatregelen. Leeft de opdrachtnemer of -gever mogelijk het contract niet na, neem dan gepaste maatregelen. U kunt bijvoorbeeld de loonbetaling laten controleren en eisen dat de afspraken worden nagekomen.