U bent hier

4.4 Kwijtschelding

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: april 2020

In het uiterste geval kan de Belastingdienst u uw belastingschulden kwijtschelden. Dit is mogelijk als u geen middelen heeft om een aanslag te betalen en er binnen afzienbare tijd ook geen verbetering is te verwachten. Ook bij kwijtschelding bestaat er een verschil tussen kwijtschelding voor schulden van een onderneming en particulieren.

4.4.1 Kwijtschelding voor ondernemingen

streng

aansprakelijk

De regels voor kwijtschelding voor uw onderneming zijn strenger dan voor u als particulier. De fiscus verleent alleen maar kwijtschelding als er geen redelijke mogelijkheid is om een derde aansprakelijk te stellen en er een akkoord is met alle schuldeisers over gedeeltelijke betaling in ruil voor finale kwijting.

De Belastingdienst verleent geen kwijtschelding voor aanslagen motorrijtuigenbelasting, aanslagen belasting van personenauto’s en motorrijwielen en aanslagen belasting zware motorrijtuigen.

Voorwaarden

sanering

achterstellen

substantiële omvang

De ontvanger werkt slechts onder de volgende voorwaarden mee aan een akkoord voor sanering van de schulden:

  • Er moeten reële vooruitzichten zijn dat uw onderneming kan blijven bestaan na het tot stand komen van het saneringsakkoord.
  • De ontvanger mag noch in uitkeringspercentage noch in tempo van betaling achtergesteld worden bij gelijkgerechtigde schuldeisers.
  • Uw onderneming moet de fiscale verplichtingen die opkomen tijdens de behandeling van het verzoek om kwijtschelding tijdig en volledig nakomen.
  • Het deel van de belasting dat de fiscus ontvangt, moet:
    • ten minste het dubbele percentage zijn van het percentage dat concurrente schuldeisers krijgen;
    • een substantiële omvang hebben, zowel absoluut als in relatie tot de totale belastingschuld;
    • ten minste even groot zijn als het bedrag dat door middel van executiemaatregelen kan worden verkregen.

U vindt het kwijtscheldingsformulier op de site van de Belastingdienst. Het formulier voor ondernemers gebruikt u ook als u ex-ondernemer bent en de kwijtschelding ziet op belastingaanslagen van uw gestaakte onderneming.

4.4.2 Kwijtschelding voor particulieren

U krijgt als particulier kwijtschelding van de belastingschuld als u onvoldoende vermogen of betalingscapaciteit heeft om de aanslag geheel of gedeeltelijk te betalen. Bij de betalingscapaciteit gaat het om uw netto-inkomen (inclusief dat van uw eventuele partner), verminderd met:

  • uw maandelijkse woonlasten;
  • de premies voor de zorgverzekering;
  • het normbedrag voor de zogenoemde bestaanskosten (standaardbedrag voor de kosten die u maakt om te leven).

De fiscus bepaalt die capaciteit voor de komende twaalf maanden. Hiervan moet u 80% gebruiken voor de betaling van de belastingschulden.

Vermeldt u onjuiste informatie op het kwijtscheldingsformulier? Of is het aan uw opzet of grove schuld te wijten dat er te weinig belasting is geheven? De ontvanger zal dan niet akkoord gaan met uw verzoek om kwijtschelding.

4.4.3 In beroep tegen de beslissing

Als de ontvanger uw verzoek om kwijtschelding afwijst, moet u gewoon de belasting betalen. U heeft dan tien dagen om de belastingschuld alsnog te betalen. Gaat dat echt niet lukken, dan komt u mogelijk nog wel in aanmerking voor een betalingsregeling. Voor het aanvragen daarvan heeft u ook tien dagen. Misschien bent u het wel helemaal niet eens met de beslissing van de ontvanger. U heeft dan tien dagen om in beroep te gaan tegen deze beslissing.