U bent hier

6.3 MVO-beleid en financiën

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: juni 2019

hergebruik

Over het algemeen geldt dat ondernemingen met een MVO-beleid zich goed voorbereiden op maatschappelijke ontwikkelingen en dat ze risico’s, zoals schaarste aan grondstoffen of personeel, ombuigen in kansen. Ook op korte termijn is er positief resultaat: kostenreducties door minder energieverbruik, hergebruik en nieuwe samenwerkingsverbanden.

Financiering aantrekken

groenfonds

EIF

crowdfunding

Voor de financiële bedrijfsvoering van een onderneming zijn een aantal mechanismes in het bijzonder van belang. Zo trekken duurzame ondernemingen makkelijker en soms goedkoper financiering aan:

  • Bij kredietaanvragen laten banken en investeerders duurzame factoren steeds zwaarder wegen. Dit doen ze omdat duurzame ondernemingen goed presteren (ze innoveren) en omdat banken liever geen reputatierisico lopen (door met niet-duurzame ondernemingen in zee te gaan).
  • Voor projecten die goed zijn voor het milieu kunt u bij bijna alle grote banken een beroep doen op een groenfonds, tegen een rente die 1 tot 2% lager is dan de geldende marktrente. Hier kon u in eerdere hoofdstukken al een aantal keer over lezen.
  • Als mkb’er kunt u via het Europees Investeringsfonds (EIF) goedkoper lenen. Deze leningen lopen ook via de reguliere banken. Het EIF heeft als doel om de kredietvoorziening van het mkb in de EU te ondersteunen en richt zich onder andere op innovatie en duurzaamheid.
  • Venture capitalists investeren in de uitwerking en vercommercialisering van innovatieve ideeën voor een(duurzaam) product, dienst of proces. Zij vertrouwen erop dat de innovatie op termijn marktwaarde krijgt.
  • Duurzame en sociale projecten worden soms gefinancierd met crowdfunding, waarbij een grote groep particulieren zonder tussenkomst van een financieel intermediair een relatief klein bedrag investeert in een project.

U kunt ook subsidies krijgen voor deelaspecten van MVO, zoals energiebesparing of het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In hoofdstuk 4 en paragraaf 6.4 leest u meer over de verschillende financieringsvormen.

Fiscaal voordeel

technologie

Investeren in duurzaamheid kan ook belastingvoordeel opleveren. Het investeren in duurzame productiemiddelen of gebouwen kan bijvoorbeeld fiscaal gunstig zijn. Ook voor onderzoek naar nieuwe duurzame technologie bestaan interessante fiscale regelingen.

Rendement

termijn

Duurzaam sparen en beleggen levert een goed rendement op en in sommige gevallen belastingvoordeel. Het voordeel van duurzame beleggingen bij deelname in een bank, is de evenwichtige en gelijkmatige groei. De verwachting is dat op termijn de meeste duurzame beleggingen een hoger dan gemiddeld rendement gaan opleveren.

Rapporteren

Duurzaam (transparant, geïntegreerd) rapporteren geeft relevante managementinformatie. Door financiële prestaties in samenhang met duurzame prestaties te meten en te monitoren, komt er voor een onderneming relevante informatie boven tafel. Zo kunt u bijvoorbeeld zien of maatregelen op het gebied van energieverbruik bijdragen aan vermindering van stookkosten en op die manier leiden tot een beter financieel resultaat.

Een duurzaam imago

sparen

Het duurzaam regelen van alle financiële zaken van een onderneming draagt bij aan een positief imago. Een positief imago heeft weer financiële voordelen. Behalve de al genoemde financiële zaken (financieren, investeren, sparen, beleggen en rapporteren), zullen ook andere zaken een positief effect op het imago van uw onderneming hebben. Denk aan:

  • het op tijd betalen van crediteuren;transparantie over belastingafdracht en belonings- en bonusbeleid, de keuze voor een duurzame bank;duurzame verzekerings- en pensioenfondsen.