U bent hier

4.4 Subsidies en regelingen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: juni 2019

Als uw onderneming kiest voor diversiteit in het werknemersbestand, kan zij aanspraak maken op verschillende subsidies en regelingen.

4.4.1 Subsidieregeling praktijkleren

RVO

Maakt uw onderneming kosten voor de begeleiding van bepaalde personen, kunt u een subsidie krijgen. U vraagt de subsidie digitaal aan via de website van RVO.nl, die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de subsidieregeling praktijkleren.

Houd de website van RVO.nl in de gaten voor de nieuwe indieningsperiode. U hoeft bij de aanvraag overigens geen documenten mee te sturen.

Doelgroep

leerling

student

promovendi

Uw onderneming krijgt een tegemoetkoming voor de kosten die zij heeft gemaakt voor de begeleiding van:

  • leerlingen die een leer-werktraject volgen in het vmbo, leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso), leerlingen uit het praktijkonderwijs (pro) en leerlingen van de entree-opleidingen in het vmbo;
  • deelnemers aan een mbo-opleiding, voor zover het een beroepsbegeleidende leerweg (bbl) betreft;
  • studenten die een hbo-opleiding (bestaande uit een combinatie leren en werken) volgen in de techniek (inclusief landbouw en natuurlijke omgeving);
  • promovendi en technologisch ontwerpers in opleiding.

4.4.2 Loonkostenvoordeel (LKV)

Sinds 1 januari 2018 bestaat voor ondernemingen een nieuw systeem met tegemoetkomingen in de vorm van loonkostenvoordelen (LKV’s). Dit systeem vervangt de premiekortingen en premievrijstelling.

Doelgroep

herplaatsen

De LKV’s zijn er voor het in dienst nemen van de volgende werknemers:

  • uitkeringsgerechtigde werknemers die bij aanvang van de dienstbetrekking 56 jaar of ouder zijn;
  • arbeidsgehandicapte werknemers (ook het herplaatsen van deze werknemers);
  • werknemers die onder de doelgroep van de banenafspraak vallen en scholingsbelemmerden.

4.4.3 Loonkostensubsidie

Op dit moment kunt u een loonkostensubsidie krijgen voor elke werknemer die niet in staat is om zelfstandig het wettelijk minimumloon (€ 1.615,80 per 1 januari 2019) te verdienen.

Huidige regeling

werkgeverslasten

Nu betaalt uw onderneming de werknemer minstens het wettelijk minimumloon of het loon uit de laagste loonschaal. Het verschil tussen het loon dat de werknemer zelfstandig kan verdienen en het wettelijk minimumloon krijgt uw onderneming van de gemeente in de vorm van loonkostensubsidie. Daarnaast krijgt uw onderneming een vergoeding van 23% van de subsidie ter compensatie van de werkgeverslasten.

4.4.4 Vergoeding aanpassing werkplek

bureaus

Uw onderneming kan een vergoeding krijgen voor aanpassingen aan de werkplek van een werknemer met een handicap. Denk aan:

  • ‘niet-verplaatsbare voorzieningen’ als een traplift of deuren die vanzelf opengaan;
  • ‘verplaatsbare voorzieningen’ als aangepaste bureaus of brailleregels voor blinden of slechtzienden.

4.4.5 No-riskpolis

Werkgevers die iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen, kunnen een no-riskpolis krijgen. Hiermee ontvangt de werkgever van UWV een vergoeding voor de loonkosten als de werknemer ziek wordt. Zo loopt de onderneming minder financieel risico op het moment dat zij iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt aanneemt.

Mobiliteitsbonus als motivatie

premiekorting

Neemt een werkgever iemand met een arbeidsbeperking uit de doelgroep banenafspraak in dienst? Dan kan de werkgever ook een premiekorting (of mobiliteitsbonus) krijgen. Dit is een korting op premies die de onderneming voor een werknemer aan de Belastingdienst moet betalen. De premiekorting is € 2.000 per jaar (maximaal 3 jaar).