7.1 De wereld van keurmerken
inkoopbeleid
Een MVO-keurmerk biedt voordelen. Bijvoorbeeld als u opdrachten van de overheid wilt uitvoeren. Zij zal sneller met u in zee gaan in het kader van haar duurzaam inkoopbeleid als blijkt dat u zich richt op MVO. Met een keurmerk kunt u dan aantonen wat uw MVO-activiteiten zijn.
Uw onderneming krijgt een MVO-keurmerk voor haar inspanningen als zij aan strenge eisen voldoet. Veranker de uitgangspunten van het MVO-beleid daarom goed in documenten, zoals gedragscodes en procedures.
bevoegd
Verschillende partijen zijn geregistreerd en officieel erkend als certificatie-instellingen. Zij zijn bevoegd te controleren of u aan de voorwaarden van MVO-keurmerken voldoet. Welke voorwaarden er zijn, verschilt per keurmerk. U zult ontdekken dat het ene keurmerk mogelijk beter aansluit bij de wensen en doelstellingen van uw onderneming dan het andere. Verdiep u daarom goed in deze keurmerken.
7.1.1 Normen
bestuur
Er zijn MVO-keurmerken voor uw onderneming, uw producten en de thema’s waar u aan werkt. Het gaat dan om het voldoen aan normen op het gebied van behoorlijk bestuur, arbeidsomstandigheden (zoals veiligheid en diversiteit), eerlijk zakendoen (zoals naleving van regels), mensenrechten (zoals uitbanning van kinderarbeid), milieu (zoals grondstoffen en uitstoot) en betrokkenheid bij en ontwikkeling van de maatschappij.
7.1.2 Bekende keurmerken
managementsysteem
normcertificaat
Enkele voorbeelden van bekende algemene MVO-keurmerken zijn:
- De MVO Prestatieladder: met dit keurmerk kunt u bewijzen dat uw managementsysteem voldoet aan bepaalde MVO-criteria. U wordt in ieder geval getoetst aan de indicatoren uit een prestatieladder. Meer informatie over de MVO Prestatieladder vindt u op: mvoprestatieladder.nl.
- De IMA MVO Norm: met dit keurmerk kunt u aantonen dat u voldoet aan kwaliteitseisen die overeenkomen met ISO 9001, ISO 14001 en Ohsas 18001. Het keurmerk heeft de vorm van een certificaat. U kunt het IMA MVO Normcertificaat aanvragen voor € 45 (exclusief BTW). U ontvangt dan een digitale norm op ondernemingen- en persoonsnaam in pdf-formaat. Meer informatie over de IMA MVO Norm vindt u op: mvonorm.com/de_norm.html.
- De MVO-wijzer: dit is een MVO-certificaat voor het mkb. U kunt dit certificaat aanvragen bij een stichting die mkb-ondernemingen adviseert over MVO. Meer informatie over de MVO-wijzer vindt u op: okam.nl/de-mvo-wijzer-het-mvo-keurmerk/.
Een overeenkomst tussen de bovenstaande keurmerken is dat u bij alle drie de keurmerken te maken heeft met audits, oftewel controles.
Afvinklijstje
nulmeting
Het permanent voldoen aan de gestelde voorwaarden brengt een administratieve last met zich mee. Neem bijvoorbeeld de MVO Prestatieladder. Dit keurmerk bestaat uit vijf niveaus. U begint met een nulmeting en ontwikkelt zich zo verder naar een volgend niveau. Per niveau verschilt de geldigheid (één of drie jaar) maar u kunt elk jaar een audit verwachten. Hierin komen dus duidelijk de drie pijlers people, planet en profit terug. Deze voorwaarden zijn niet eenvoudig te verwerken in een afvinklijstje.
Wat is een keurmerk?
Het standpunt van MVO Nederland is dat een keurmerk of certificaat een label is waaraan een eisen stellende norm ten grondslag ligt. Als door een onafhankelijke, geaccrediteerde partij is vastgesteld dat het te keuren aan die norm voldoet, mag het keurmerk gevoerd worden of het certificaat worden afgegeven.
ISO 26000
Keurmerken en certificaten kunnen waardevol zijn, maar ze zijn geen oplossing voor alles. Er zijn voor- en nadelen. Dit geldt ook voor alternatieven zoals zelfverklaringen, waarvan de ISO 26000-zelfverklaring de bekendste is (zie paragraaf 7.3).