5.2 Goederen importeren uit een land buiten de EU
Als u goederen inkoopt in landen buiten de EU en die goederen in het Europese vrije verkeer binnenbrengt, is er sprake van invoer. Net zoals bij import van goederen uit een EU-land, moet u nagaan welke eisen er gelden voor uw importproduct. De douane controleert of uw onderneming zich houdt aan de wetgeving op het gebied van veiligheid, gezondheid, economie en milieu (zie paragraaf 5.1.1).
Brengt u als importeur een product van buiten de EU op de Nederlandse markt, dan bent u aansprakelijk. Een productaansprakelijkheidsverzekering is dan ook geen overbodige luxe (zie ook paragraaf 3.2).
5.2.1 Invoeraangifte
douanevertegenwoordiger
Bij invoer van goederen van buiten de EU doet een vervoerder of een douanevertegenwoordiger daarvan digitaal aangifte bij de douane. U mag ook zelf aangifte doen met een EORI-nummer (Economic Operators Registration and Identification) via de Nationale Helpdesk Douane.
5.2.2 Invoerrechten
gebruikstarief
Voor de invoer van goederen betaalt uw onderneming invoerrechten aan de douane. De hoogte van de invoerrechten hangt af van het soort product en het land waaruit u importeert. De tarieven vindt u in het Gebruikstarief op de website van de douane. Voor sommige producten betaalt u bij invoer minder invoerrecht, of zelfs helemaal geen invoerrechten. Importeert u bijvoorbeeld een grondstof of halffabricaat waaraan een tekort is in de EU, dan geldt een tariefcontingent (een verlaagd invoerrecht of een nultarief tot een bepaalde hoeveelheid van goederen) of een tariefschorsing.
Als uw product gemaakt is in een land waarmee de EU een handelsverdrag heeft, dan geldt een tariefpreferentie. U moet dan wel in het bezit zijn van een preferentieel oorsprongsdocument. Zie paragraaf 2.3.2 en 2.5.2.
5.2.3 Documenten
factuur
Naast de factuur, het betalingsbewijs en de paklijst krijgt u bij import van goederen uit landen buiten de EU te maken met diverse (import)documenten.
Enig document
transport- document
Denk bijvoorbeeld aan:
- de factuur van de douane en de douane-expediteur;
- het elektronisch douaneformulier voor goederenverkeer tussen EU-landen en niet-EU-landen (Enig document): een schriftelijke mededeling van de douane over de afhandeling van de aangifte;
- preferentiële oorsprongsdocumenten (zoals de EUR.1- of EUR-MED-certificaat of Attest van oorsprong);
- transportdocumenten: CMR-vrachtbrief voor wegvervoer, CIM-vrachtbrief voor spoorvervoer, Airway Bill (AWB) voor luchtvervoer en de Bill of Lading voor zeevervoer;
- gezondheidscertificaten bij invoer van bepaalde planten en plantaardige producten;
- een importeursoverzicht: een overzicht van de douane waarin al uw invoer staat;
- invoervergunningen en -certificaten voor bedreigde uitheemse dier- en plantensoorten of strategische goederen. In het handboek VGEM van de douane vindt u een overzicht van producten waarvoor u een vergunning of certificaat nodig heeft.
Ga na of u ook bijkomende (anti-dumping)heffingen moet betalen en of u eventueel valutarisico loopt. Uw bank kan u informeren over risico’s en kosten die horen bij diverse internationale betaalmethoden.
5.2.4 BTW en derde landen
BTW-gebied
vervoermiddel
Als u goederen invoert uit landen buiten de EU en die goederen in het vrije verkeer binnenbrengt, is er sprake van invoer. Dit brengt automatisch met zich mee dat u voor die goederen ook Nederlandse BTW moet betalen. In Nederland is er in de volgende vier situaties sprake van invoer:
- Goederen worden naar Nederland gebracht die nog niet in het vrije verkeer van de EU zijn.
- Goederen komen Nederland binnen vanuit een land dat niet tot het BTW-gebied van de EU behoort.
- Uw onderneming beëindigt in Nederland een douaneregeling of onttrekt goederen aan een dergelijke regeling.
- Uw onderneming bevoorraadt vervoermiddelen in Nederland met goederen die niet in het vrije verkeer zijn.
BTW berekenen
douanewaarde
Goederen die u vanuit derde landen in het vrije verkeer binnenbrengt zijn belast in het land waar ze de EU binnenkomen. Dit betekent dat u BTW betaalt aan de douane of de belastingdienst van dat land. Daar moet u ook invoeraangifte doen. De BTW bij invoer berekent u over de douanewaarde van de ingevoerde goederen. De douanewaarde is de werkelijk te betalen prijs door degene die de goederen invoert of laat invoeren. Onder de douanewaarde vallen in elk geval de koopprijs van de goederen, de rechten bij invoer, accijns, belastingen, maar ook de bijkomende kosten, zoals kosten van commissie, verpakking, vervoer en verzekering tot plaats bestemming.
BTW-tarief
Het BTW-tarief is gelijk aan het BTW-tarief voor een binnenlandse levering van goederen. Bij leveringen in Nederland hanteert u dus het tarief van 21%, tenzij anders blijkt uit de tabellen in de Wet op de omzetbelasting 1968. Zolang de goederen nog niet zijn ingevoerd, valt de levering onder het 0%-tarief. Het 0%-tarief geldt niet meer zodra u de goederen levert aan de klant.
Bij de invoer van bepaalde goederen geldt soms een vrijstelling van BTW. Als u goederen inkoopt waarvoor bij invoer voor de douanerechten een vrijstelling geldt, dan bestaat er voor de BTW vaak ook recht op een vrijstelling.
BTW-aangifte
belasting-plichtig
Bij invoer van goederen is de ondernemer die deze daadwerkelijk in het vrije verkeer brengt, of de goederen aan een douaneregeling onttrekt, belastingplichtig. De douane legt u dan als importeur een uitnodiging tot betaling op. Deze vermeldt naast de verschuldigde invoerrechten ook de te betalen BTW. De verschuldigde BTW moet u direct voldoen. Als u goederen bij de grens aangeeft, betaalt u de BTW dus bij de douane. Deze BTW kunt u als voorbelasting aftrekken in uw reguliere BTW-aangifte.
Als u regelmatig goederen invoert uit niet-EU-landen, kunt u de fiscus vragen om een artikel 23-vergunning. U kunt dan zelf de BTW over de goederen berekenen en geeft de BTW aan via uw aangifte. Op rendement.nl/fadossier leest u welke voorwaarden hiervoor gelden.