U bent hier

7.4 Regels voor een bestelauto

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: juni 2017

goederen­vervoer

Voor de bijtelling op een bestelauto geldt, net als voor personenauto’s, een bijtellingspercentage van de catalogusprijs inclusief BTW en BPM. Bestelauto’s die nagenoeg uitsluitend ingericht en geschikt zijn voor goederenvervoer, bestelauto’s waarvan werknemers buiten werktijd niet privé gebruik kunnen maken omdat deze bestelauto’s op de zaak achterblijven, en bestelauto’s waarvoor een overeenkomst met een verbod op privégebruik is gesloten tussen werkgever en werknemer, zijn uitgezonderd van de bijtelling.

Eindheffing voor doorlopend afwisselend gebruik

Wordt een bestelauto doorlopend afwisselend gebruikt door verschillende werknemers, dan geldt een eindheffing in de loonheffingen. Deze eindheffing bedraagt € 300 per bestelauto per jaar. Voorwaarde is dat:

  • er geen sprake is van één vaste berijder;
  • de wisselende berijders geen vast reispatroon hebben.

Voor deze regeling mag de bestelauto, die overdag door verschillende werknemers wordt gebruikt, ook niet door een vaste berijder worden gebruikt voor woon-werkverkeer.

7.4.1 BPM

zakelijk ­gebruik

Bestelauto’s zijn vrijgesteld van BPM als uw onderneming voor de heffing van BTW als ondernemer is aangemerkt. Of eventueel een BTW-vrijstelling van toepassing is, maakt daarbij niet uit. Voor deze BPM-vrijstelling geldt wel als voorwaarde dat de bestelauto minimaal 10% zakelijk wordt gebruikt. Deze vrijstelling geldt ook voor geleasete bestelauto’s.

7.4.2 Verklaring bestelauto

Uitgangspunt is dat met een sluitende rittenregistratie wordt aangetoond dat de werknemer de bestelauto op jaarbasis voor niet meer dan vijfhonderd privékilometers heeft gebruikt. Als de bestelauto überhaupt niet privé wordt gebruikt, mag de rittenregistratie achterwege blijven. Hiertoe kan uw onderneming een zogenoemde ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ aanvragen bij de Belastingdienst.

Verandert de situatie van de werknemer, dan heeft zowel uw onderneming als de werknemer de verplichting om de wijziging aan de Belastingdienst door te geven. Dit is de zogenoemde meldingsplicht.