U bent hier

1.4 Meerdere financiers

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: juni 2017

deel van de financiering

Bij een financieringsaanvraag bij de bank redt u het vaak niet meer met alleen een goed onderbouwd verhaal. Tegenwoordig zijn banken steeds angstiger voor het lopen van risico. Steeds vaker willen ze slechts in een deel van de financiering voorzien. Om de financieringsbehoefte rond te krijgen, zult u dus verder moeten kijken naar andere financieringsbronnen.

U moet een deel van uw kapitaal via crowdfunding of uit eigen middelen zien te verwerven of uw vermogenspositie versterken met durfkapitaal. In de praktijk wordt dit aangeduid als pizza­financiering (meerdere financiers die ieder een part van de financiering voor hun deel nemen), gestapelde financiering of financieringsmix.

Voorheen verzorgde de bank de financieringsmix: naast het rekening-courantkrediet werd aan de financieringsbehoefte voldaan door middel van een hypotheek voor het bedrijfspand, lease van de bedrijfsmiddelen en factoring van de debiteurenportefeuille.

Kort vreemd vermogen

goedkoper

Het mkb maakt voor de financieringsbehoefte met name gebruik van kort vreemd vermogen, in de vorm van rekening-courantkrediet en leverancierskrediet. De groei wordt met name gefinancierd door kort vreemd vermogen en herinvestering van de winst. Een van de redenen hiervan is dat het verstrekken van kort vreemd vermogen goedkoper is voor de bank.

bottleneck

Voor banken is het vaak niet aantrekkelijk om kleine zakelijke kredieten tussen de € 50.000 en € 500.000 te financieren, zo blijkt uit onderzoek van Panteia/EIM. Bottleneck zijn de relatief hoge afhandelingskosten en het grotere risico bij kleine leningen. Zo heeft het mkb minder zekerheden of garantstellingen die als onderpand kunnen dienen.

Met name starters en snelgroeiende ondernemingen hebben last van een ‘finance gap’ om de groei te financieren. Omdat ze weinig zekerheden hebben, moeten ze vooral aankloppen bij durfkapitaalverstrekkers.

Kennisgat

De knelpunten die een financieringsaanvraag bemoeilijken hebben ook te maken met een kennisgat. Daardoor zijn de aanvragen van ondernemingen onvoldoende onderbouwd (zie ook hoofdstuk 2). Ondernemingen hebben een beperkte kennis van de financieringsmogelijkheden buiten de bank. Daarbovenop ontbreekt de expertise over de specifieke behoeften van bijvoorbeeld venture capital.

Kansen

inschatten

financieringskansen

Omgekeerd hebben financiers moeite om de (groei)kansen van ondernemingen in te schatten. Een aantal recente ­initiatieven probeert een brug te leggen tussen de financieringsbehoeften van ondernemingen en geldverstrekkers:

  • De Nationale Financieringswijzer, de opvolger van de Ondernemerskredietdesk, is een gezamenlijk initiatief van MKB-Nederland, VNO-NCW en de Nederlandse Vereniging van Banken. Ze helpen uw onderneming op weg naar financieringsvormen die mogelijk goed bij u passen (www.nationalefinancieringswijzer.nl).
  • Fink of Financieringslink, een portaal van het ministerie van Economische Zaken, biedt het mkb inzicht in de financieringskansen bij meerdere financiers. In een beveiligde omgeving vult uw onderneming de plannen en financiële gegevens in één keer in. De website biedt een lijst van aangesloten financiers, uiteenlopend van crowdfundingplatforms tot participatiemaatschappijen en kredietunies. U dient met één druk op de knop de aanvraag van uw onderneming in bij de door u geselecteerde financiers (financieringslink.nl).