1.3 Financiële onderbouwing
kritisch
Banken en andere financiers zijn kritisch op de bedrijfsvoering. Voordat ze de portemonnee trekken, willen ze inzicht in de gang van zaken in uw onderneming. Hoe is uw onderneming de afgelopen jaren doorgekomen, welke veranderingen vonden plaats en welke stappen heeft u al gezet?
Kengetallen
financiële gezondheid
De kengetallen bieden een eenvoudige en eerste methode om inzicht te krijgen in de financiële huishouding. Het zijn de verhoudingscijfers die inzicht geven in de financiële gezondheid van uw onderneming. Wat is bijvoorbeeld de verhouding tussen de omzet en de winst van uw onderneming in de afgelopen jaren? Hoe is de relatie tussen het geïnvesteerde vermogen en de winst van uw onderneming?
Inzicht in deze kengetallen maakt het makkelijker om onderbouwde beslissingen te nemen. Voor uw onderneming zelf en voor potentiële financiers en investeerders.
Balans
struikelblok
verhouding
Een struikelblok waar veel ondernemingen tegenaan lopen nu de economie weer aantrekt en er weer ruimte is voor groeiplannen, is dat er flink is ingeteerd op de eigen reserves. Om uw onderneming financieel gezond te houden moet de verhouding tussen eigen vermogen en vreemd vermogen in balans zijn.
derden
zekerheden
Daarbij geldt het volgende onderscheid:
- Eigen vermogen bestaat uit de eigen geldmiddelen en bezittingen waarover uw onderneming beschikt, bijvoorbeeld het geld dat de aandeelhouders hebben ingebracht. Het wordt ook aangeduid als risicodragend vermogen, omdat het geld weg is bij een faillissement. Eigen vermogen hoeft niet alleen van de eigenaar zelf te komen. Denk aan het bedrag dat een participatiemaatschappij ter beschikking stelt in ruil voor zeggenschap.
- Vreemd vermogen is het geld van derden dat u moet terugbetalen. Daarbij bestaat ook nog een onderscheid tussen kort vreemd vermogen en lang vreemd vermogen:
- Bij kort vreemd vermogen gaat het om schulden met een korte looptijd, bijvoorbeeld het rekening-courantkrediet dat u kunt gebruiken voor kortlopende financieringsbehoefte, zoals het inkopen van extra voorraad op het moment dat de inkoopprijzen laag zijn.
- Hoeft u de schuld op zijn vroegst pas na een jaar af te lossen, dan is sprake van lang vreemd vermogen. Denk aan leningen die u afsluit voor de financiering van onroerend goed of machines. Meestal vraagt de bank bij lang vreemd vermogen extra zekerheden.
Kaspositie
stelregel
Een evenwichtige financiering heeft invloed op de kaspositie en bepaalt niet alleen de kredietwaardigheid van ondernemingen, het vergroot ook de slagkracht. Om uw onderneming financieel gezond te houden, is het zaak dat de verhouding tussen eigen vermogen en vreemd vermogen in balans is. Bedrijfseconomen hanteren als stelregel voor een gezonde financiering een verhouding van 70% eigen vermogen en 30% vreemd vermogen. Als uw onderneming te veel leunt op vreemd vermogen, loopt u een groter risico dat uw onderneming bij economische tegenwind niet langer aan de betalings- en aflossingsverplichtingen kan voldoen.
Een gezonde verhouding heeft nog een onderliggend voordeel. Het maakt het makkelijker nieuwe financiering aan te trekken en u heeft meer onderhandelingsruimte over de financieringsvoorwaarden.
Financiële verplichtingen
betalingsmoraal
De vraag in hoeverre een onderneming op korte termijn in staat is om aan haar verplichtingen te voldoen, is afhankelijk van de aanwezige liquide middelen. De liquiditeitspositie wordt mede bepaald door de betalingsmoraal van de klanten. Door snellere betaling kan het mkb makkelijker aan liquiditeit komen en is er meer ruimte voor investeringen.
Initiatief
sneller betalen
Het initiatief Betaalme.nu wil ervoor zorgen dat leveranciers uit het mkb sneller worden betaald. Onder meer Heineken, Randstad, FrieslandCampina en Jumbo hebben een manifest ondertekend waarin zij toezeggen dat zij hun facturen voortaan binnen de wettelijke termijn van dertig dagen gaan betalen. Ondertussen hebben zich al meer ondernemingen aangesloten bij Betaalme.nu. Het gaat onder andere om PostNL, Koninklijke Philips Nederland, Achmea en de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE).