U bent hier

Onderneming & Administratie
Faillissement8. Wet homologatie ­onderhands akkoord8.3 Een akkoord opstellen

8.3 Een akkoord opstellen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: april 2022

klassen

De schuldenaar is volkomen vrij om te bepalen hoe het akkoord eruit komt te zien. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat hij kiest voor kwijtschelding van de vordering, uitstel van betaling of beëindiging van een huurovereenkomst. Verder kan de schuldenaar een keuze maken in de schuldeisers en deze opsplitsen in verschillende klassen.

Voorrang

voorrang

Daarbij moet de schuldenaar rekening houden met de rechtspositie van schuldeisers op basis van de wet of een contract, zoals schuldeisers die in faillissement voorrang zouden hebben op het vermogen van de schuldenaar op grond van een pand- of hypotheekrecht. Of schuldeisers die een eigendomsvoorbehoud hebben bedongen.

Verder moet de schuldenaar zich bewust zijn van het feit dat het akkoord voor de schuldeisers in een klasse dezelfde financiële gevolgen heeft. Het is niet zo dat de verschillende klassen een vergelijkbaar akkoord moeten krijgen. De overige schuldeisers behouden hun vorderingen.

8.3.1 Stemmen op het akkoord

fysiek of ­digitaal

Er wordt per klasse schuldeisers gestemd over het akkoord. De stemming kan zowel fysiek als digitaal plaatsvinden. Een klasse van schuldeisers heeft ingestemd met het akkoord als het besluit is genomen door schuldeisers die gezamenlijk ten minste twee derde van het totaalbedrag aan vorderingen binnen de klasse vertegenwoordigen.

8.3.2 Bindend akkoord

homologeren

Als er ten minste één klasse van schuldeisers met het akkoord heeft ingestemd, kan de aanvrager de rechtbank verzoeken om het akkoord te homologeren (goedkeuren). Keurt de rechtbank het homologatieverzoek goed, dan is het akkoord bindend voor de schuldenaar en voor alle stemgerechtigde schuldeisers. Dit geldt ook voor schuldeisers die niet met het akkoord hebben ingestemd of geen stem hebben uitgebracht. Het is niet mogelijk om tegen deze beslissing van de rechtbank in hoger beroep of cassatie te gaan.