U bent hier

Onderneming & Administratie
Faillissement3. De faillissementsaanvraag 3.2 Gevolgen faillissement voor de bestuurder

3.2 Gevolgen faillissement voor de bestuurder

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: april 2022

gevolgen

Uiteraard hoopt u dat uw onderneming nooit failliet zal gaan. Maar wat zijn de gevolgen voor de bestuurder als de situatie van faillissement zich toch voordoet?

3.2.1 Beschikkingsonbevoegd

overeenkomst

Als uw onderneming failliet is verklaard is de bestuurder beschikkingsonbevoegd. Dit komt er in de praktijk op neer dat als uw onderneming bijvoorbeeld een aantal producten heeft gemaakt voor een klant, maar deze goederen nog niet zijn geleverd, uw onderneming deze ook echt niet meer mag leveren. De bestuurder mag ook geen overeenkomsten namens de vennootschap meer aangaan.

3.2.2 Postblokkade

U zult merken dat er na een paar dagen steeds minder post binnenkomt op het vestigingsadres van uw onderneming. Hier is een verklaring voor. PostNL krijgt namelijk bericht van het faillissement met het verzoek de post van de failliete vennootschap niet meer naar het adres van de onderneming, maar naar de curator te sturen.

3.2.3 Administratieplicht

verantwoordelijk

Hoewel er sprake is van een faillissementssituatie, moet u één ding onthouden: de bestuurder blijft verantwoordelijk voor de failliete vennootschap. Daarmee is en blijft de bestuurder ook verantwoordelijk voor de administratie van de onderneming.

De administratieve bewaarplicht van zeven jaar, uitzonderingen daargelaten, geldt voor, tijdens en na (het uitspreken van) het faillissement.

onderzoek

De curator zal in het begin van het faillissement een aantal stukken onder zich nemen om onderzoek te kunnen verrichten. Zorg ervoor dat u hier altijd een afgiftebewijs voor ontvangt. Hiermee voorkomt u in een later stadium discussie over de vraag of bepaalde stukken al zijn afgegeven.

3.2.4 Inlichtingenplicht

strafbaar

onderzoek

Uw onderneming is verplicht om inlichtingen te verschaffen aan de curator en de rechter-commissaris als u daartoe wordt opgeroepen (artikel 105 Faillissementswet). Niet nakomen van deze inlichtingenplicht is zelfs strafbaar gesteld in artikel 194 van het Wetboek van Strafrecht. In de praktijk zal de curator, zeker in het begin, de nodige vragen stellen. Vergeet niet dat de curator niet op de hoogte is van de exacte situatie van uw onderneming. Dit zal hij (met het oog op een eventuele doorstart) dan ook zo snel mogelijk willen veranderen. Als het boekenonderzoek heeft plaatsgevonden, zijn er vrijwel altijd vragen te stellen over uw onderneming. Dus dat is ook een moment dat de inlichtingenplicht ‘om de hoek komt kijken’.

Artikelen uit de Faillissementswet

rechtbank

verlaten

Als uw onderneming zich niet houdt aan de inlichtingenplicht, kan de curator de rechter-commissaris verzoeken de bestuurder op te roepen om voor de rechtbank te verschijnen. Als de bestuurder daar geen gehoor aan geeft dan kan de curator, op grond van artikel 87 van de Faillissementswet, de rechtbank verzoeken hem in verzekerde bewaring te stellen. Dit heet ook wel een ‘faillissementsgijzeling’. Artikel 91 van de Faillissementswet bepaalt dat de gefailleerde tijdens het faillissement zijn woonplaats niet zonder toestemming van de rechter-commissaris mag verlaten. Ingevolge artikel 106 van de Faillissementswet geldt dat ook voor de bestuurder van uw onderneming.

Als de bestuurder voor de curator onvindbaar is, kan hij de rechter-commissaris verzoeken om de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) te vragen om een paspoortsignalering. Verhuist de bestuurder of gaat hij op vakantie, dan moet hij dat melden bij de curator.

3.2.5 Bestuurdersaansprakelijkheid

aansprakelijk

Als een bestuurder onbehoorlijk heeft gehandeld, is het mogelijk dat hij daarvoor aansprakelijk wordt gesteld. In de meeste gevallen zal dat door de curator worden gedaan, maar een schuldeiser of de Belastingdienst kan dat ook doen. Daarover later meer in hoofdstuk 7.