3.1 Wie kan een faillissement aanvragen?
Maar wie kunnen het faillissement van uw onderneming dan wel aanvragen?
3.1.1 Schuldenaar
formulier
Voor het zelf aanvragen van een faillissement heeft uw onderneming geen advocaat nodig. U vult het formulier ‘eigen aangifte faillissement’ in dat te vinden is op de website van rechtspraak.nl. Dit formulier levert u samen met de bescheiden in bij de rechtbank. Het gaat dan om de volgende bescheiden: de schuldenlijst, debiteurenlijst, statuten, legitimatie, notulen besluit faillietverklaring en oorzaakomschrijving, een uittreksel van de KvK en het aandeelhoudersregister en de goedkeuring van de Raad van Commissarissen.
Schuldenlijst
uitdraai
Met de schuldenlijst wordt bedoeld een uitdraai uit de administratie waarop alle crediteuren, met naam en de hoogte van hun vordering, staan genoteerd. Meestal volstaat een uitdraai van de openstaande vorderingen van de handelscrediteuren. Vergeet een schuld bij de bank of de fiscus niet.
Debiteurenlijst
overzicht
Met de debiteurenlijst wordt hetzelfde bedoeld als bij de hiervoor genoemde schuldenlijst, alleen dan voor wat betreft de vorderingen van de onderneming. Vergeet ook hier dus niet om de naam en de hoogte van de vordering op een overzicht weer te geven. Een uitdraai uit uw debiteurenadministratie is bijna altijd de uitkomst. Ook hier geldt dat er buiten de handelsdebiteuren nog sprake kan zijn van andere vorderingen.
Statuten
oprichtingsakte
De statuten moeten een gewaarmerkte kopie zijn, maar u kunt ook het originele exemplaar bijvoegen. Het komt soms voor dat u niet meer in het bezit bent van de oprichtingsakte. Neemt u dan contact op met de notaris die de oprichtingsakte voor uw onderneming gemaakt heeft, wellicht kan hij nog een gewaarmerkte kopie toesturen.
Legitimatie
gevol- machtigde
Uw legitimatie moet uiteraard wel geldig zijn. Als u niet de bestuurder bent die het verzoek tot faillissement indient, maar de gevolmachtigde, dan moet u als gevolmachtigde de originele volmacht bijvoegen en een kopie van het geldige legitimatiebewijs van de bestuurder.
Notulen besluit faillietverklaring
hand- tekeningen
gemachtigd
statuten
De originele notulen van het besluit tot faillietverklaring, dat meestal genomen wordt tijdens een bijzondere vergadering van aandeelhouders, moet u ook bijvoegen. Dat is inclusief alle benodigde handtekeningen. Uit de notulen moet duidelijk blijken dat er is besloten om het eigen faillissement aan te vragen. Als u niet de enige aandeelhouder bent, moet duidelijk gemaakt worden dat alle aandeelhouders aanwezig zijn geweest, of dat zij juist zijn opgeroepen en dat u degene bent die gemachtigd is om het formulier te ondertekenen. Als namelijk niet alle aandeelhouders op de vergadering zijn verschenen wordt er gekeken naar de statuten. Daarin staat namelijk welke afspraken er zijn gemaakt over hoe de aandeelhouders opgeroepen moeten worden en wat te doen als er één of meer aandeelhouders afwezig zijn. U zult moeten aantonen dat u hiernaar heeft gehandeld.
Hoewel er geen advocaat nodig is om het faillissement van uw onderneming aan te vragen, kan het wel de nodige voordelen opleveren. Een advocaat insolventierecht weet immers als geen ander waar een curator op let en kan uw onderneming dus goed bijstaan in dit proces.
Oorzaakomschrijving
oorzaak- omschrijving
Bij de oorzaakomschrijving noteert u in uw eigen woorden wat volgens u de oorzaak is van het faillissement. Maar de curator zal ook altijd zelf onderzoek verrichten De curator kan dan ook tot een andere conclusie komen.
Uittreksel Kamer van Koophandel
een maand
U moet ook een origineel uittreksel uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel dat niet ouder is dan een maand meesturen. Voer deze actie als één van de laatste uit. Als een andere rechtspersoon bestuurder of aandeelhouder is van de failliet te verklaren rechtspersoon, moet u ook van deze vennootschappen een origineel uittreksel (dat niet ouder is dan een maand) meesturen.
Raad van Commissarissen
goedkeuring
Als er een raad van commissarissen is, moet ook daarvan de goedkeuring worden verkregen om over te gaan tot de aanvraag van het eigen faillissement.
Aandeelhoudersregister
notaris
Het originele aandeelhoudersregister vormt ook onderdeel van de bescheiden die u moet meesturen. Ook hier geldt dat dit origineel wel eens zoekgeraakt kan zijn. Als dat het geval is kunt u altijd contact opnemen met uw notaris.
3.1.2 Schuldeiser
verzoekschrift
steunvordering
Heeft uw onderneming een onbetaalde vordering op één van de debiteuren? Dan kunt u als schuldeiser het faillissement van uw debiteur aanvragen. De advocaat dient het faillissementsverzoek in bij de rechtbank middels een verzoekschrift. Voor het verzoek is vereist dat uw debiteur is gestopt met betalen. De rechter zal toetsen of dat het geval is. Verder moet uw onderneming beschikken over een steunvordering. Er moet namelijk sprake zijn van pluraliteit van schuldeisers. U moet dus op zoek gaan naar een andere schuldeiser van uw debiteur. Tot slot moet minimaal één van de twee vorderingen opeisbaar zijn.
3.1.3 Het Openbaar Ministerie
openbaar belang
Ook het Openbaar Ministerie kan het faillissement van een onderneming aanvragen. Dit om redenen van openbaar belang. In de praktijk komt dit echter vrijwel nooit voor.
3.1.4 De rechtbank
ambtshalve
Tot slot kan de rechtbank het faillissement ambtshalve uitspreken na het intrekken van de surseance van betaling.