U bent hier

2.1 Vissen naar data

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: augustus 2023

bekende partij

Bij phishing is er eigenlijk geen sprake van diefstal van uw gegevens, maar van oplichting. Criminelen proberen u op slinkse wijze persoonlijke gegevens te ontfutselen door zich voor te doen als een betrouwbare en voor u bekende partij. U heeft zelf vast ook wel eens een nepmail ontvangen van de bank of van een overheidsinstelling met het dringende verzoek uw gegevens in te vullen of betalingen te verrichten via de meegestuurde link of bijlage. Omdat dit onder valse voorwendselen gebeurt, kan het u in een onbewaakt moment overkomen dat u ingaat op zo’n verzoek.

Als u gegevens doorspeelt via phishing, heeft u mogelijk geen recht meer op bijvoorbeeld een vergoeding van de bank. Dit is anders als de phisher via malware uw computernetwerk is binnengedrongen, bijvoorbeeld met ransomware. Dan is er sprake van computervredebreuk.

Virussen

malware

versleutelen

Phishingmails worden niet alleen gebruikt om te hengelen naar gegevens, maar ook voor de verspreiding van malware. Ransomware is een populair voorbeeld. Zodra u de bijlage opent van een phishingmail, nestelt zich malware op uw computer die uw gegevens versleutelt. Pas als u een bepaald bedrag betaalt, worden die gegevens weer toegankelijk. Betalen is echter geen garantie. U kunt daarom het beste geen bijlagen openen van ogenschijnlijk betrouwbare afzenders.