5.1 Duurzaamheidsverslaglegging
profilering
rapporteren
Ondernemingen doen er verstandig aan om te laten zien hoe duurzaam zij ondernemen en wat hun toekomstplannen op dit gebied zijn. Een profilering als duurzaam, klimaatbewust of groen heeft immers effect op hoe werkenden, andere ondernemingen, overheden en stakeholders naar de onderneming kijken en kan gevolgen hebben voor de marktpositie van uw onderneming Het is belangrijk om over deze zaken ook te rapporteren in een zogenoemd duurzaamheidsverslag.
Een geïntegreerd jaarverslag weerspiegelt de organisatiestrategie in de breedste zin van het woord en laat op een transparante manier zien hoe uw onderneming presteert, welke invloed ze heeft op haar omgeving en wat de risico’s zijn waaraan ze is blootgesteld.
5.1.1 Integrated reporting
Bij integrated reporting draait het om verslaglegging van zowel financiële als niet-financiële informatie van uw onderneming. De waarde van uw onderneming is namelijk niet alleen uit te drukken in geld. Ook niet-tastbare zaken, zoals doelen, werksfeer, imago en strategie bepalen die waarde. Grote ondernemingen verwerken niet-financiële informatie al, maar ook het midden- en kleinbedrijf heeft baat bij integrated reporting.
Voordelen
intern begrip
investeren
Integrated reporting leidt op het gebied van interne besluitvorming tot een beter intern begrip van de manier waarop de onderneming waarde creëert, van materiële kwesties van de onderneming en verbeterde kwaliteit van verzamelde data. Het kan lonen voor uw onderneming om nu in te zetten op doelgerichte informatieverschaffing aan belanghebbenden. Door een proactieve opstelling krijgen ondernemingen de kans om bijvoorbeeld investeerders geïnteresseerd te krijgen. Investeerders zullen met hun brede kennis van verschillende markten ook sneller kunnen wijzen op nieuwe (internationale) afzetmarkten. Daarnaast zijn ondernemingen, als die allemaal een geïntegreerd jaarverslag zouden schrijven, beter onderling vergelijkbaar. Dat zou goed zijn voor de concurrentie in de markt.
Holistisch
alles hangt samen
Een geïntegreerd jaarverslag is dus een bondig maar ook allesomvattend verslag in de breedste zin van het woord (zowel financiële als niet-financiële informatie). Bij deze vorm van rapporteren gaat het om een holistische benadering: holos is Grieks voor heel, wat in deze context inhoudt dat alles met elkaar samenhangt, binnen een onderneming, maar ook daarbuiten.
5.1.2 Integrated thinking
actief nadenken
Het is voor uw onderneming (en dus ook voor uw accountant) belangrijk dat er sprake is van integrated thinking. Integrated thinking staat voor actief nadenken over de relaties tussen de diverse operationele en functionele elementen van een onderneming en de zes vormen van kapitaal:
- financieel;
- vervaardigd;
- intellectueel;
- menselijk;
- sociaal;
- relationeel.
Goede integrated thinking komt van binnenuit, maar moet ook breed gedragen worden binnen de onderneming.
Geïntegreerd denken leidt uiteindelijk tot geïntegreerde besluitvorming en acties die leiden tot waardecreatie op de korte, middellange en lange termijn.
Samenhang
risico’s en kansen
Geïntegreerd denken houdt rekening met de onderlinge samenhang tussen een reeks van factoren die van invloed zijn op het vermogen van uw onderneming om in de loop van de tijd waarde te creëren. Deze bestaan onder andere uit:
- de zes eerder genoemde vormen van kapitaal (hoofdgroepen) die voor uw onderneming van belang zijn en hun onderlinge afhankelijkheid en relatie tot elkaar;
- het vermogen van uw onderneming om te reageren op de legitieme behoeften en belangen van belangrijke aandeelhouders (stakeholders);
- hoe uw onderneming haar bedrijfsmodel en bedrijfsstrategie afstemt op haar externe omgeving en de risico’s en kansen waarmee zij wordt geconfronteerd;
- de activiteiten, prestaties (financiële en andere) en resultaten van uw onderneming.
5.1.3 International Integrated Reporting Council
combineren
De International Integrated Reporting Council (IIRC) is bedoeld om de financiële en niet-financiële informatie te combineren tot een beknopt document, waarin een sterke verbinding wordt gelegd tussen het waardecreatiemodel van de onderneming op financieel gebied en haar duurzaamheidsbeleid.
Voor het geïntegreerde jaarverslag geldt dat het belangrijk is om de primaire focus te leggen op de langdurige waardecreatie zoals deze binnen het IIRC-raamwerk centraal staat.
Doel
kwaliteit van informatie
alle factoren
creëren van waarde
Het IIRC heeft verschillende doelen voor integrated reporting. Het doel vanuit de IIRC is:
- Het verbeteren van de kwaliteit van de informatie die beschikbaar is voor aanbieders van financieel kapitaal. Dit moet ervoor zorgen dat het toewijzen van kapitaal efficiënter en productiever gaat.
- Het bevorderen van een meer samenhangende en efficiënte benadering van bedrijfsrapportage, die gebruikmaakt van verschillende onderdelen. In deze bedrijfsrapportage moeten alle factoren benoemd zijn die van materiële invloed zijn op de waardecreatie van de onderneming.
- Het verbeteren van de verantwoordingsplicht en het rentmeesterschap voor de brede basis van de zes vormen van kapitaal. Tegelijkertijd moet dit het inzicht vergroten in hun onderlinge afhankelijkheid.
- Het ondersteunen van geïntegreerd denken (zie ook paragraaf 5.1.2), besluitvorming en acties die gericht zijn op het creëren van waarde voor uw onderneming op korte, middellange en lange termijn.
5.1.4 Core and more
voordelen
Om te voorkomen dat u dikke boekwerken moet gaan schrijven, kent Integrated Reporting het concept ‘Core and More’. Core and More komt er simpel gezegd op neer dat u onderscheid maakt tussen (wettelijk) verplichte onderdelen van het jaarverslag en onderdelen die misschien wel weggelaten kunnen worden, of eventueel in een bijlage zijn op te nemen. Dit heeft allerlei voordelen. De belangrijkste voordelen van Core and More zijn:
- het jaarverslag is meer gestroomlijnd;
- het rapport is beter leesbaar;
- de inhoud is (meer) relevant;
- deze aanpassing bespaart u kosten bij het opstellen en controleren van het jaarverslag. Ook kunt u dan opnieuw gaan kijken naar bedrijfsprocessen die mogelijkerwijs tot extra kostenbesparing kunnen leiden.
Stappen
onderdelen
maximaal aantal pagina’s
vertaalslag
Bij het opstellen van het jaarverslag moet u natuurlijk goed kijken welke onderdelen voor uw onderneming de kern (Core) vormen, en welke onderdelen als een leuke bijkomstigheid (More) zijn. Met behulp van onderstaande stappen kunt u een Integrated Report met ‘Core and More’ maken:
- Stap 1: Om te beginnen moet u bepalen wat de kern is voor uw onderneming. Stel uzelf daarbij de volgende vragen:
- Welke verplichtingen zijn er vanuit wet- en regelgeving?
- Op welke benchmarks wilt u hoog scoren?
- Stap 2: De tweede stap is het daadwerkelijk toepassen van integrated reporting. U maakt het jaarverslag beknopter door te zorgen voor een betere samenhang tussen onderdelen binnen het jaarverslag en laat onderwerpen weg die buiten de kern vallen.
- Stap 3: Vervolgens stelt u het maximaal aantal pagina’s vast voor het bestuursverslag, de jaarrekening en de overige gegevens. Deze stap is noodzakelijk, omdat er altijd argumenten zijn om het rapport maar verder en verder uit te breiden. Juist het verplicht aanbrengen van focus zorgt voor een betere prioriteitstelling.
- Stap 4: De laatste stap is een vertaalslag maken naar het jaarverslag. De keuzes rondom dit beleid vertaalt u in een soort blauwdruk van hoe het jaarverslag er dan uit moet komen te zien. Met zo’n blauwdruk weet u zeker dat alle belangrijke onderdelen in het verslag terugkomen, maar tegelijkertijd kan uw onderneming alle informatie naar buiten brengen die zij echt belangrijk vindt.