U bent hier

6.2 Aansprakelijkstelling

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juli 2023

daarna daarboven

De Belastingdienst stelt meestal eerst de aannemer aansprakelijk die het werk heeft uitbesteed aan de onderaannemer die de loonheffingen niet of niet volledig heeft betaald. Daarna stelt de fiscus – indien nodig – de aannemer daarboven aansprakelijk enzovoorts.

De Belastingdienst kan echter ook meerdere aannemers hoger in een keten tegelijk aansprakelijk stellen voor de niet-betaalde loonheffingen in die keten. Dat gebeurt bijvoorbeeld als duidelijk is dat bij het aanhouden van de reguliere volgorde van aansprakelijkstelling de schuld onbetaald zou blijven.

Bezwaar

beschikking

in één brief

Als uw onderneming als aannemer aansprakelijk wordt gesteld voor niet-betaalde loonheffingen lager in de keten, ontvangt u hiervoor een beschikking van de Belastingdienst. Dit is een zogeheten voor bezwaar vatbare beschikking. U kunt er dus bezwaar tegen indienen, wat u via een brief binnen zes weken na dagtekening van de beschikking bij de Belastingdienst moet doen. U kunt bijvoorbeeld bezwaar hebben tegen de aansprakelijkstelling zelf en/of het bedrag waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld. Bij bezwaar tegen beide, kunt u dit in één brief regelen. In de brief moet u duidelijk uw bezwaar motiveren.

Als u extra gegevens nodig heeft om uw bezwaar tegen de aansprakelijkstelling te kunnen indienen, kunt u die aanvragen bij de ontvanger van de Belastingdienst die in de beschikking staat vermeld.

Procedure

in beroep

praktijk verwarrend

Wijst de Belastingdienst uw bezwaar af, dan kunt u hiertegen in beroep gaan bij de belastingrechter. Als dat ook niet het gewenste resultaat oplevert, kunt u de fiscale procedure vervolgen en in hoger beroep gaan bij het gerechtshof. Als dat ook niet tot de gewenste uitkomst leidt, heeft u als laatste proceduremogelijkheid het indienen van cassatie bij de Hoge Raad.

Veel verschillende ketens

tijdelijke contracten

met elkaar te maken

In de praktijk kan het soms verwarrend zijn, al die bepalingen die één of andere ‘keten’ betreffen. Daarom zetten we ze kort op een rij:

  • ketenaansprakelijkheid: de aansprakelijkheid voor de verschuldigde loonheffingen in een keten van aanneming van werk;
  • ketenregeling/ketenbepaling: de regeling/bepaling op grond waarvan een opeenvolgende tijdelijke arbeidsovereenkomst in een keten van tijdelijke contracten er automatisch eentje van onbepaalde tijd wordt (zie ook paragraaf 5.2);
  • ketensysteem/ketenregeling: het systeem / de regeling van het uitzenden van arbeidskrachten op basis van het reguliere arbeidsrecht (detacheren).

Deze begrippen lijken door hun naam met elkaar te maken te hebben, maar u ziet dat dit niet het geval is.