U bent hier

8.2 Verklaring betalingsgedrag

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juli 2023

meer inzicht

Om meer inzicht te krijgen of u met een betrouwbare partij in zee gaat en welk risico op aansprakelijkstelling uw organisatie loopt, kunt u de onderaannemer of uitlener naar een recente en originele Verklaring betalingsgedrag vragen. In deze verklaring geeft de Belastingdienst aan – dus zwart op wit – of de onderaannemer of uitlener op het moment van afgifte al dan niet een loonheffingenschuld heeft openstaan.

Het is de onderaannemer of uitlener zelf die de Verklaring betalingsgedrag bij de Belastingdienst moet aanvragen, bij zijn belastingkantoor. Ongeveer een week later heeft hij de verklaring dan binnen (als alles in orde is). De aannemer of inlener krijgen deze verklaring niet.

Verklaringen

De Belastingdienst kan twee soorten Verklaring betalingsgedrag afgeven:

  • schone verklaring: deze verklaring houdt in dat de onderaannemer of uitlener alle loonheffingen heeft betaald, inclusief de eventuele nageheven loonheffingen waartegen hij bezwaar of beroep heeft aangetekend (of hiervoor een zekerheid heeft verstrekt);
  • voorbehoudverklaring: deze verklaring houdt in dat de onderaannemer of uitlener alle loonheffingen heeft betaald, behalve die waarvoor een betalingsregeling is getroffen wegens tijdelijke liquiditeitsproblemen – en hij die regeling ook nakomt – en die waarvoor de Belastingdienst uitstel van betaling heeft verleend wegens ingesteld bezwaar of (hoger) beroep.

Brief

niet oordelen

geen werknemers in dienst

De Belastingdienst geeft geen Verklaring betalingsgedrag af aan een recent gestarte onderaannemer of uitlener. De fiscus kan dan immers niet over het betalingsgedrag oordelen, omdat er nog geen loonheffingen zijn betaald. Dit laat de Belastingdienst de onderaannemer of uitlener per brief weten. Ook een zelfstandige zonder personeel (zzp’er) die vanwege de ketenaansprakelijkheid een Verklaring betalingsgedrag aanvraagt – omdat zijn aannemer dat eist – krijgt geen verklaring voor de loonheffingen (eventueel wel voor de BTW). De zzp’er hoeft immers geen loonheffingen af te dragen, omdat hij geen werknemers in dienst heeft. De zzp’er kan de brief hierover van de fiscus dan aan de aannemer tonen.

Als uw onderaannemer of uitlener u een Verklaring betalingsgedrag toont, biedt dat u geen vrijwaring! Komt de partij ná afgifte van de verklaring zijn loonheffingenverplichtingen niet na, dan kan de Belastingdienst uw onderneming hiervoor gewoon aansprakelijk stellen.