U bent hier

5.2 Vaardigheden voor coaching

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: oktober 2024

zelf

Goed coachen is een kunst. Een slechte coach neemt de regie over van de gecoachte en stuurt hem in een bepaalde richting. Een goede coach helpt de gecoachte om zelf met oplossingen te komen.

kritisch ­bekijken

Een paar coachingsboeken en -websites doornemen maakt u nog geen goede coach. U moet oefenen met gesprekstechnieken en u moet uw eigen gedragingen kritisch durven bekijken. Goed contact tussen u en de gecoachte is daarbij van onschatbare waarde. Investeer dus in uw coachingsvaardigheden en gesprekstechnieken.

Sociale vaardigheden

Als coach moet u over een aantal sociale vaardigheden beschikken. Zo is het van belang dat u objectief bent en dat u respect toont voor degene die u coacht. Ook moet u voldoende afstand kunnen nemen en de gecoachte de ruimte geven om tijdens het traject zelf oplossingen te vinden.

zelfstandigheid

Coaching draait voor een groot deel om zelfstandigheid. U kunt als coach wel allerlei oplossingen aandragen die u geschikt lijken, maar als de gecoachte ze klakkeloos overneemt, heeft hij er weinig baat bij. Hij moet ook goed kunnen functioneren als u hem niet meer begeleidt. Uiteindelijk moet de gecoachte het zelf doen, hoe verleidelijk het voor u ook is om hem bij de hand te nemen.

Daarnaast moet u een vertrouwelijke sfeer kunnen oproepen. Het is belangrijk dat de gecoachte zich vrij voelt om te praten over alle zaken die hem dwarszitten.

Omgaan met emoties

scherpe vragen

Het is heel normaal dat er bij coaching sterke emoties en spanningen loskomen. Dit gebeurt vaak als u de gecoachte door scherpe vragen confronteert met zijn gedrag: ‘Wil je je altijd door je angsten laten leiden?’, ‘Waarom kies je ervoor om je zo te gedragen?’ Zulke confronterende vragen kunnen emoties oproepen. De gecoachte zal niet altijd willen accepteren of durven toegeven waarom hij sommige keuzes heeft gemaakt.

weerstand breken

Om de weerstand te breken, kunt u benoemen wat u ziet: ‘Ik merk dat je erg van slag bent door mijn vraag. Waarom is dat, denk je?’ Zo laat u hem nadenken over zijn emoties, waardoor hij er minder tegen vecht.

Soms is weerstand hardnekkig en moet u meerdere gesprekken voeren om de gecoachte objectief naar zijn eigen gedrag of houding te laten kijken. Als u steeds de juiste vragen blijft stellen, zal uiteindelijk het kwartje vallen.