U bent hier

Onderneming & Fiscus
Contact met de Belastingdienst2. Aangifte doen2.4 Aangifte loonheffingen

2.4 Aangifte loonheffingen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: maart 2024

Naast de enige aandeelhouder en bestuurder van uw bv bent u ook werknemer. U moet uw onderneming dus als werkgever aanmelden bij de Belastingdienst en aangifte loonheffingen doen voor u en eventuele andere werknemers.

Administratieve verplichtingen

loonstaat

Een werkgever heeft diverse administratieve verplichtingen. Zo moet u een deel van de werknemersgegevens op de loonstaat zetten, die u per dienstbetrekking aanlegt. In een loonstaat houdt u onder meer de persoonsgegevens, de toepassing van de loonheffingskorting en het nummer van de inkomstenverhouding bij van elke werknemer of uitkeringsgerechtigde die bij u in (fictieve) dienstbetrekking is. Naast de loonstaat administreert u alle gegevens die van belang zijn voor de controle door de fiscus. Denk hierbij aan het arbeidscontract, de opgaaf van gegevens voor de loonheffingen en verlof- en ziektestaten.

U moet de gegevens voor de loonheffingen minstens zeven kalenderjaren bij de loonadministratie bewaren, te rekenen vanaf het jaar waarin de aangifte is opgesteld.

2.4.1 Wat is loon?

loon in natura

De Belastingdienst omschrijft loon als alles wat een werknemer krijgt op grond van zijn dienstbetrekking. Dit bestaat naast het maandelijkse salaris in geld ook uit uitkeringen en verstrekkingen bij bijzondere gebeurtenissen, loon in natura – waartoe de auto van de zaak wordt gerekend – en aanspraken en uitkeringen, zoals een aanspraak op een uitkering bij overlijden of invaliditeit als gevolg van een ongeval.

Gebruikelijk loon bepalen

Als werknemer van een bv waarin u een aanmerkelijk belang heeft, moet u aan de gebruikelijkloonregeling voldoen. Het standaardbedrag voor het gebruikelijk loon voor 2024 bedraagt € 56.000. Volgens de hoofdregel moet uw loon worden vastgesteld op het hoogste van de volgende bedragen:

  • het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking;
  • het hoogste loon van de overige werknemers van de bv of de daarmee verbonden lichamen;
  • € 56.000.

Voor het gebruikelijk loon tellen de volgende posten mee: uw salaris, pensioenpremie, belaste vergoedingen en verstrekkingen en de bijtelling voor de auto van de zaak.

2.4.2 Loonheffingen berekenen

werknemersverzekeringen

Over het brutoloon van werknemers berekent u loonheffingen: loonbelasting/premie volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Als dga bent u een geval apart voor de loonheffingen. De loonbelasting/premie volksverzekeringen gelden wel voor u. Die moet uw bv dus op uw loon inhouden en afdragen. U bent echter niet altijd verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Uw bv betaalt dan geen premies voor u. Wilt u weten of u verplicht verzekerd bent? Raadpleeg dan de ‘Regeling aanwijzing dga’ op rendement.nl/bvdossier.

De Belastingdienst levert jaarlijks loonbelastingtabellen, waarmee u het loon van bruto omrekent naar netto en berekent welk bedrag u over het loontijdvak aan loonbelasting moet afdragen.

2.4.3 Correctie aangifte loonheffingen

correctie-verzoek

aanvullende aangifte

Ontdekt u zelf onvolledigheden of fouten in een loonaangifte, dan kunt u deze op eigen initiatief corrigeren. Ontdekt de inspecteur onvolledigheden of fouten, dan kan hij u vragen om de aangifte vrijwillig te corrigeren (correctieverzoek) of u verplichten deze te corrigeren (correctieverplichting). Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld naar aanleiding van een boekenonderzoek. Op welke manier u moet corrigeren, is afhankelijk van het jaar waarover u wilt corrigeren en het aangiftetijdvak dat u wilt corrigeren:

  • Als de termijn van het aangiftetijdvak waarover u de correcties moet indienen niet voorbij is, moet u hierover opnieuw loonaangifte doen. Doet u de loonaangifte met software, dan is een aanvullende aangifte ook mogelijk.
  • Als de termijn van het aangiftetijdvak voorbij is, moet u de correctie bij een eerstvolgende aangifte toevoegen.
  • Als u een aangifte van een eerder jaar moet corrigeren, doet u dat door een losse correctie in te dienen.