U bent hier

Onderneming & Fiscus
Afdracht en teruggaaf van BTW3. Een correcte BTW-aangifte 3.4 Te laat aangifte doen

3.4 Te laat aangifte doen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: augustus 2018

indienen

Doet u BTW-aangifte per maand of per kwartaal, dan moet u deze uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op het aangiftetijdvak bij de Belastingdienst indienen. De jaaraangifte doet u altijd vóór 1 april. De datum van indiening is de dag waarop de Belastingdienst ontvangt.

3.4.1 BTW-Alert

BTW-aangifte

Wilt u weten wanneer de aangifte en betaling bij de Belastingdienst binnen moeten zijn? De Belastingdienst herinnert u eraan om BTW-aangifte te doen. Ga naar het beveiligde gedeelte van de internetsite van de Belastingdienst. Geef bij uw gebruikersinstellingen uw e-mailadres op en vink aan dat u een e-mailbericht wilt ontvangen. U krijgt dan per e-mail bericht dat uw BTW-aangifte voor u klaarstaat. Of download de app BTW-Alert van de Belastingdienst. U kunt de app gebruiken voor meer bedrijven tegelijk. Ook als deze verschillende aangiftetijdvakken hebben.

Valt de uiterste inleverdatum op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag, dan wordt de aangiftetermijn verlengd tot de eerstvolgende werkdag. Dit geldt echter niet voor de betaaldatum!

3.4.2 Consequenties bij late indiening

coulance-
termijn

schatting

De Belastingdienst hanteert een coulancetermijn van zeven kalenderdagen. Als u de aangifte indient binnen de coulancetermijn, zal de fiscus u geen boete opleggen voor een aangifteverzuim. Doet u geen aangifte of na die zeven kalenderdagen, dan volgt een naheffingsaanslag eventueel met een verzuimboete van maximaal € 131. De Belastingdienst maakt dan een schatting van het BTW-bedrag dat u moet betalen. Is dit bedrag volgens u te hoog? Dan moet u binnen zes weken na de datum van de aanslag bezwaar maken. U doet dit door alsnog een BTW-aangifte in te dienen.