U bent hier

1.5 Aangifte loonheffingen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: september 2020

uitkering aan werknemer

aandachtspunten

Als uw onderneming te maken krijgt met (het doorbetalen van) een uitkering aan een werknemer op grond van de sociale verzekeringen, moet u dat in de loonaangifte verwerken. Daarbij heeft u met diverse aandachtspunten te maken. Hierna komen enkele van die aandachtspunten kort aan bod.

Als een werknemer niet werkt vanwege ziekte en daardoor minder verdient dan het afgesproken loon, moet u bij de rubriek ‘Code incidentele inkomstenvermindering’ code Z (Ziekte) invullen. U vult deze code niet in als de werknemer een WIA/WAO- of ZW-uitkering krijgt.

Inkomstenverhouding

witte tabel

Een WIA/WAO- of WW-uitkering is loon uit vroegere arbeid. Als u zo’n UWV-uitkering (door)betaalt aan de werknemer samen met het loon, moet u op het loon en de uitkering samen de witte tabel voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen toepassen (zie ook paragraaf 2.3). Ditzelfde geldt als u als eigenrisicodrager WGA (zie hoofdstuk 9) een WGA-uitkering samen met het loon betaalt.

samentellen

Het is raadzaam om een nieuwe inkomstenverhouding voor een (doorbetaalde) UWV-uitkering te gebruiken. Daardoor wordt de uitkering niet in het jaarloon van de werknemer meegenomen en loopt uw organisatie bijvoorbeeld niet onterecht lage-inkomensvoordeel (LIV) mis. Het gebruik van aparte inkomstenverhoudingen verandert echter niets aan het feit dat u uitkering en loon moet samentellen voor de berekening van de loonheffing volgens de witte tabel.

inkomens­voorziening

Let verder op dat u de juiste ‘Code soort inkomstenverhouding/inkomenscode’ gebruikt voor de uitkering, zoals:

  • 22 Uitkering in het kader van de Algemene Ouderdomswet (AOW);
  • 24 Uitkering in het kader van de Algemene nabestaandenwet (ANW);
  • 39 Uitkering in het kader van de Regeling inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten (IVA);
  • 40 Uitkering in het kader van de Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA).

Als u als eigenrisicodrager voor de WGA én ZW (zie hoofdstuk 9) zowel een WGA-uitkering als ZW-uitkering aan een werknemer betaalt, moet u beide uitkeringen in afzonderlijke inkomstenverhoudingen opnemen.

Aanvulling

dezelfde code

Het kan zijn dat uw onderneming een aanvulling betaalt op de uitkering van de werknemer die hij op grond van de WIA/WAO, WW of ZW ontvangt. Deze aanvulling die speelt tijdens het dienstverband neemt u in de aangifte loonheffingen op in de rubriek ‘Verstrekte aanvulling op uitkering werknemersverzekering’. U moet voor deze aanvulling dezelfde code inkomstenverhouding gebruiken als voor zijn reguliere loon.