U bent hier

Onderneming & Fiscus
De beste rechtsvorm voor uw onderneming6. Fiscaal voordelig van IB-onderneming naar bv 6.4 Geruisloze inbreng

6.4 Geruisloze inbreng

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: juni 2022

jaarrekening

Bij de geruisloze inbreng neemt de bv de fiscale boekwaarden over van uw onderneming. Deze boekwaarden vindt u terug in de aangifte IB. In de jaarrekening staat meestal wel de hogere werkelijke waarde van uw onderneming. Om gebruik te maken van deze fiscale faciliteit gelden er een aantal voorwaarden. De belangrijkste is dat u de onderneming in de bv niet gelijk aan een ander doorverkoopt. Immers, dan heeft u wel geld om de IB alsnog te betalen.

Geen IB

belastingclaim

Groot voordeel is dat u geen IB hoeft te betalen over de meerwaarde van de onderneming. De bv neemt de fiscale boekwaarden over van uw IB-onderneming. Hierdoor behoudt de Belastingdienst zijn belastingclaim. U moet namelijk afschrijven over deze (meestal lagere) waarde. De jaarlijkse afschrijvingen zullen lager zijn, zodat u in eerste instantie meer VPB betaalt dan bij de andere twee opties.

Oudedagsreserve (OR)

lijfrente

De OR kan niet mee de bv in. Hierdoor valt de OR vrij en moet er dus belasting over worden betaald. Wel is er de mogelijkheid om ter hoogte van de vrijval van de OR een lijfrente te bedingen bij de bv, bank of een verzekeraar.

Bedrijfspand

terbeschikking-stelling

Onder voorwaarden is het mogelijk om het bedrijfspand niet in de bv in te brengen. Maar dan moet u wel IB betalen over de meerwaarde van het pand. Voor deze winst kunt u ook een lijfrente bedingen bij de bv, bank of een verzekeraar. Op het moment dat de bv het pand wel gebruikt, is de terbeschikkingstellingsregeling in de IB van toepassing voor het pand. U verhuurt dan het pand vanuit privé aan de bv. Dit fiscale regime is vergelijkbaar met het winstregime.

De betaalde BTW voor bijvoorbeeld onderhoud van het pand kunt u alleen terugvragen als het pand belast met BTW aan de bv wordt verhuurd. Dit kan alleen als er een goede huurovereenkomst is én als de hurende bv voor meer dan 90% BTW belaste prestaties verricht.

ondernemersfaciliteiten

De ondernemersfaciliteiten zijn niet van toepassing. De ontvangen (zakelijke) vergoeding is belast en de kosten zijn aftrekbaar. Wordt het pand verkocht of niet meer door de bv gebruikt, dan moet u in één keer IB betalen over het verschil tussen de werkelijke waarde en de boekwaarde.

Overdrachtsbelasting

niet vervreemd

Meestal gaat het bedrijfspand mee de bv in. Hoofdregel is dat dan overdrachtsbelasting moet worden betaald over de werkelijke waarde van het pand. Onder voorwaarden bestaat er een vrijstelling. Belangrijkste voorwaarde is dat de aandelen of onderneming in de bv gedurende drie jaar niet worden vervreemd. Wordt niet aan deze voorwaarde voldaan, dan is alsnog overdrachtsbelasting verschuldigd.

Afschrijving

De afschrijving van bedrijfspanden in de bv wijkt af van de wijze van afschrijving bij een IB-onderneming. Mag u in de IB bij een bedrijfspand in eigen gebruik fiscaal afschrijven tot 50% van de WOZ waarde, in de bv mag dat nog maar tot 100% van de WOZ waarde. U kunt dus minder lang afschrijven, wat ook gevolgen heeft voor de hoogte van de winst.

Met terugwerkende kracht inbrengen

intentie-verklaring

Wilt u in de loop van het jaar alsnog de onderneming inbrengen met terugwerkende kracht naar het begin van het boekjaar, dan kan dat. Negen maanden terugwerkende kracht is sowieso mogelijk. Als u een voorovereenkomst of intentieverklaring voor de inbreng van uw onderneming binnen negen maanden registreert bij de Belastingdienst, is zelfs 15 maanden terugwerkende kracht mogelijk.