3.9 Tegenstrijdig belang
Een bestuurder neemt niet deel aan de beraadslaging en besluitvorming als hij daarbij een direct of indirect persoonlijk belang heeft dat tegenstrijdig is met het belang van de bv. De wet bepaalt dat als hierdoor geen besluit genomen kan worden en er een RvC is ingesteld, het besluit verplicht genomen moet worden door de RvC. Is er geen RvC, dan neemt de algemene vergadering in principe het besluit, tenzij de statuten anders bepalen.
Het is dus ook mogelijk om in de statuten te regelen dat het bestuur alsnog bevoegd is om ook in het geval van een tegenstrijdig belang een besluit te nemen.
Belangenafweging
persoonlijk belang
De wetgever wil voorkomen dat de bestuurder bij zijn belangenafweging te veel zijn persoonlijke belang laat prevaleren boven dat van de bv. Onder het persoonlijke belang van de bestuurder valt namelijk ook het ‘rechtspersoonlijke’ belang van de bestuurdersrechtspersoon. Een gekleurde belangenafweging door de bestuurder zelf is niet wenselijk. Als de bestuurder de directe wederpartij is van de bv, bestaat daarom al het vermoeden van een tegenstrijdig belang. Tenzij er duidelijke indicaties zijn dat het belang van de bv en dat van de bestuurder parallel lopen. Dit geldt ook als de bestuurder bij de rechtshandeling (mede) rechtstreeks is betrokken.
Het is belangrijk dat de betrokkenen zich dit realiseren, en de beraadslaging en besluitvorming op de juiste wijze laten plaatsvinden. Leg dit alles ook duidelijk vast.