6.5 Mediation
onafhankelijk
niet bindend
Mediation is ook een vorm van bemiddeling. Er zijn echter twee grote verschillen ten opzichte van de bemiddelende rol van de bedrijfscommissie. Een mediator probeert vanuit een onafhankelijke positie ervoor te zorgen dat de twee partijen er onderling uitkomen. Daarvoor voegt hij geen inhoudelijke kennis toe en heeft hij geen inhoudelijk oordeel over de materie. Dit in tegenstelling tot de bedrijfscommissie, die juist ook een inhoudelijk oordeel kan geven over het conflict. Verder spreken partijen die ervoor kiezen om een mediator in de arm te nemen vooraf af dat zij zich zullen houden aan de uitkomst van de mediation, terwijl een uitspraak van de bedrijfscommissie niet bindend is.
Proces
gelijkwaardig
Kiest u voor mediation, dan moet u zich hier beiden zuiver in gedragen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om gezamenlijk de opdracht te verstrekken, zodat de mediator beide partijen op een gelijkwaardige manier kan betrekken bij het oplossen van het conflict. Dat maakt de kans ook groter dat beide partijen de uitkomst zullen accepteren. Ook moeten uw OR en uw bestuurder ervoor openstaan om dieper te graven naar de oorzaak van het voorliggende conflict om tot een duurzame oplossing te komen. Vaak ligt er immers veel meer aan een geschil ten grondslag (zie ook paragraaf 6.1.1).
De mediator hoort in zijn bemiddelende rol de inhoud te laten voor wat hij is. Hij moet zich enkel richten op het proces om de beide partijen tot overeenstemming te laten komen.