U bent hier

Onderneming & Administratie
Internationaal zakendoen5. Goederen en diensten importeren5.1 Goederen importeren uit een EU-land

5.1 Goederen importeren uit een EU-land

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: april 2023

Als u in Nederland producten uit het buitenland wilt verkopen, moeten deze voldoen aan de regels die gelden binnen de EU en Nederland. Sommige goederen mag u niet eens invoeren. Op de website van de KvK vindt u een overzicht van producten waarvoor invoerbeperkingen gelden.

5.1.1 Producteisen

Warenwet

CE-markering

HS-goederencode

Andere goederen mag u slechts importeren als ze aan bepaalde eisen voldoen. U moet zich onder meer houden aan:

  • de Warenwet en Warenwetbesluiten: deze bevatten algemene regels over de veiligheid van de meeste levens- en voedingsmiddelen die consumenten gebruiken;
  • de wetgeving op het gebied van veiligheid, gezondheid, economie en milieu (VGEM);
  • CE-markering (Conformité Européenne): deze markering geeft aan dat een product (zoals een machine of elektrisch huishoudapparaat) voldoet aan de Europese wetten;
  • de wettelijke producteisen in Europese richtlijnen en verordeningen: er gelden specifieke eisen voor (de verpakking, etikettering, samenstelling en registratie van) bijvoorbeeld kleding, cosmetica en voedingsmiddelen. Producteisen en procedures vindt u met uw Harmonized Commodity Description and Coding System (HS-goederencode) in de portal Access2Markets;
  • de regels voor import van bepaalde producten: u heeft een invoervergunning of invoercertificaat nodig voor bijvoorbeeld bloemen, planten en geneesmiddelen;
  • merkenrecht en intellectuele eigendomsrechten: ga na of deze rechten rusten op uw importproduct. Zie paragraaf 3.2 voor uitleg over deze rechten.

Importeert u producten uit een ander EU-land, dan zijn ze daar vaak al toegelaten op de markt. U mag ze dus in principe gewoon in Nederland verkopen.

5.1.2 Productaansprakelijkheid

importeur

verpakking

Als uw onderneming goederen koopt in het buitenland en die op de Nederlandse markt brengt, heeft u als importeur veel invloed op de goederen. Uw onderneming beslist bijvoorbeeld zelf over de verpakking of over het verder laten bewerken van de goederen. Komt het product uit een EU-land, dan ligt de productaansprakelijkheid voor een periode van tien jaar bij de producent. Hij kan dus aansprakelijk worden gesteld voor bijvoorbeeld een gebrek aan uitleg over veilig omgaan met het product of een slechte gebruiksaanwijzing.

Schavergoeding

onveilig

verkoper

Lijdt iemand schade door een onveilig product, dan heeft hij drie jaar tijd om een schadevergoeding te eisen. Hij moet kunnen bewijzen dat er schade is, dat er een gebrek is en dat de schade het gevolg is van het gebrek. Bij schade van € 500 of meer moet de producent of importeur een vergoeding betalen. Bij schade van minder dan € 500 moet de verkoper betalen. Zorg dus dat u weet wie aansprakelijk is voor de schade die ontstaat door een ondeugdelijk product.

U kunt ook als handelsagent internationaal zakendoen. U zoekt dan voor een buitenlandse opdrachtgever klanten in Nederland. Uw onderneming krijgt daarvoor als tussenpersoon provisie en loopt ook minder risico.

5.1.3 BTW in de EU

douane

business-to-business

Dankzij het vrije goederenverkeer in de EU komt u aan de binnengrenzen van de EU geen douane meer tegen. Wel gelden voor het leveren en het verwerven van goederen binnen de EU speciale regels voor de BTW. De Europese BTW-richtlijn is de basis voor de afspraken over de BTW-heffing bij business-to-business en business-to-consumer binnen de EU. De EU-lidstaten moeten hun BTW-wetgeving in overeenstemming brengen met deze richtlijn. Dat geldt dus ook voor de Wet op de omzetbelasting 1968 in Nederland.

Goederen verwerven binnen de EU

intracommunautaire

ondernemer

BTW-nummer

Als uw onderneming goederen inkoopt van een BTW-ondernemer in een ander EU-land, verricht u een ‘intracommunautaire verwerving’. U bent dan in Nederland BTW verschuldigd. De leverancier brengt dan geen BTW in rekening. Hij verricht een zogenoemde ‘intracommunautaire levering’. Een aankoop van goederen uit een ander EU-land is onder de volgende drie voorwaarden een intracommunautaire verwerving voor uw onderneming:

  • Uw leverancier is ondernemer. Als u goederen inkoopt van een particulier in een ander EU-land, is uw onderneming hiervoor geen Nederlandse BTW verschuldigd.
  • Er is sprake van inkoop voor uw onderneming. U kunt dit bewijzen met uw BTW-identificatienummer.
  • Er is sprake van vervoer vanuit een ander EU-land. Van belang is dat de goederen in verband met de levering vanuit een ander EU-land naar Nederland zijn vervoerd. Overigens mag het vervoer wel plaatsvinden via landen die niet tot de EU behoren, zoals Zwitserland.

BTW-aftrek

BTW-aangifte

De BTW over intracommunautaire verwervingen kunt u in de regel als voorbelasting aftrekken bij rubriek 5b van de BTW-aangifte. Tenminste, als u recht heeft op BTW-aftrek. Per saldo betaalt u dus niets. Stel u koopt twee machines van een Duitse fabrikant, die ze bij uw onderneming aflevert. De leverancier brengt u geen Duitse BTW in rekening. U verricht in Nederland een intracommunautaire verwerving en geeft Nederlandse BTW aan. Deze BTW kunt u weer in aftrek brengen als voorbelasting.

BTW terugvragen

verzoek

Brengt uw leverancier u buitenlandse BTW in rekening? Bijvoorbeeld omdat u de goederen zelf in het buitenland ophaalt, dan kunt u deze buitenlandse BTW terugvragen. Om de BTW over 2022 terug te krijgen, moet u uiterlijk vóór 1 oktober 2023 een verzoek tot teruggaaf indienen bij de Nederlandse Belastingdienst via het portaal ‘Teruggaaf van BTW uit andere EU-landen’. De Belastingdienst stuurt het verzoek dan door naar de belastingdienst in het EU-land waar u BTW terugvraagt.

5.1.4 Bijkomende heffingen

accijns

BPM

Soms moet u bij de import van goederen nog andere heffingen betalen (zie ook hoofdstuk 8). Bijvoorbeeld bij import van alcoholhoudende dranken, tabaksproducten of brandstoffen, moet uw onderneming accijns betalen aan de douane. Voor alcoholvrije dranken betaalt u verbruiksbelasting aan de douane. Voor sommige producten heeft u ook importdocumenten nodig, bijvoorbeeld landbouwheffingen. Importeert u auto’s, dan krijgt u te maken met de belasting op personenauto’s en motorrijwielen (BPM).