7.1 Mogelijke gevolgen voor werknemers
Om te beginnen is het belangrijk om een beeld te hebben van de (mogelijke) gevolgen van milieu- of klimaatmaatregelen voor uw achterban.
Impact
belangen
arbeidsomstandigheden
Uw OR vertegenwoordigt de werknemers en moet weten welke belangen er voor hen spelen. In hoofdstuk 2 heeft u kunnen lezen over de mogelijke gevolgen van milieumaatregelen voor organisaties, zoals voor de huisvesting, dienstverlening, werkprocessen en arbeidsomstandigheden. Veel van deze maatregelen hebben ook direct impact op het werk en de arbeidsomstandigheden van de werknemers. Hieronder vindt u een aantal concrete voorbeelden.
7.1.1 Ontstaan van nieuwe banen
De energietransitie zorgt voor de ontwikkeling van nieuwe energiebronnen, andere methodes voor hergebruik en andere productieprocessen. Hierdoor kunnen banen verloren gaan, maar het kan ook leiden tot veel nieuwe banen.
De energietransitie leidt in verschillende sectoren tot nieuwe banen of een toename van bestaande banen. Hierbij kan het adviesrecht volgens artikel 25 WOR van toepassing zijn.
7.1.2 Verdwijnen van banen
omscholen
Vooral in de traditionele energiesector (fossiele industrie) verdwijnen diverse banen. Werknemers raken hun baan kwijt en zullen zich mogelijk moeten omscholen. Als het om een belangrijke inkrimping van de onderneming of van de werkzaamheden gaat, moet uw bestuurder een adviesaanvraag bij uw OR indienen (artikel 25, lid 1c en 1d WOR).
7.1.3 Veranderingen in functies
Naast het ontstaan van geheel nieuwe banen, zijn er ook veel banen die veranderen van inhoud. Zo speelt kennis en ervaring ten aanzien van milieumaatregelen in steeds meer functies een belangrijke rol. Denk hierbij ook weer aan uw adviesrecht.
7.1.4 Scholing op gebied van milieu en klimaat
De klimaattransitie vraagt om nieuwe vaardigheden en kennis van werknemers. Een actueel scholingsbeleid met aandacht voor continue scholing is dan een voorwaarde. Bij het opstellen of wijzigen van het scholingsbeleid heeft uw OR mogelijk instemmingsrecht (artikel 27, lid 1f WOR).
7.1.5 Milieu als vaste belangrijke factor in het werk
bedrijfsvoering
Voor steeds meer branches is milieu een belangrijke factor bij plannen en projecten. Daarvoor is wel een cultuuromslag nodig (geweest). Net als financiën, planning en communicatie wordt milieu (duurzaamheid) ook een vast onderdeel van de bedrijfsvoering. Werknemers zullen hier dus structureel aandacht voor moeten hebben in het dagelijkse werk. Ook steeds meer klanten en opdrachtgevers hechten waarde aan het klimaatbeleid, MVO en de energietransitie. Hier kan het adviesrecht van toepassing zijn (artikel 25, lid 1l WOR).
7.1.6 (Vaker) thuiswerken
faciliteiten
Sinds de coronapandemie is thuiswerken of hybride werken (deels op kantoor, deels thuis) bij veel organisaties de norm. De werkgever moet werknemers dan voorzien van faciliteiten voor een thuiswerkplek. Thuiswerken brengt voor werknemers nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals goed contact houden met collega’s, zorgen voor een goede werk-privébalans en zorgen voor goede werkfaciliteiten.
Inspraak bij thuiswerken staat niet letterlijk in de WOR genoemd. Toch zijn er raakvlakken met het advies- en instemmingsrecht. Denk aan de arbeidsomstandigheden, de arbeidstijden of de invoering van een nieuw communicatiesysteem om het thuiswerken te vergemakkelijken.