4.2 Milieubeleid agenderen voor overlegvergadering
Uw ondernemingsraad heeft regelmatig overleg met uw bestuurder. Deze overlegvergaderingen vinden plaats op basis van artikel 23 of artikel 24 WOR.
4.2.1 Artikel 23
Voert u overleg op basis van artikel 23 WOR, dan vindt de overlegvergadering waarschijnlijk plaats op basis van een jaarplanning. Het kan ook zijn dat uw bestuurder of uw OR daarom heeft verzocht, bijvoorbeeld naar aanleiding van recente ontwikkelingen binnen uw organisatie.
4.2.2 Artikel 24
toezichthouder
Het overleg op basis van artikel 24 WOR – daarom ook wel artikel 24-overleg genoemd – gaat over de algemene gang van zaken in de organisatie. Dit overleg moet minimaal tweemaal per jaar plaatsvinden. Uw bestuurder moet tijdens dit overleg aangeven welke plannen en verwachtingen hij het komende jaar heeft. Bij het artikel-24-overleg moet ook een vertegenwoordiging van de toezichthouder aanwezig zijn, tenzij uw OR besluit dat dit niet nodig is. Dit overleg is een geschikt moment om bijvoorbeeld de visie van uw OR op klimaatdoelen te bespreken. Of om met elkaar te brainstormen over wat de visie van de organisatie is en welke doelstellingen daaruit volgen.
Zorg bij een overleg met uw bestuurder van tevoren voor duidelijkheid over het thema of onderwerp, de aanpak en de gewenste uitkomsten. Het is gangbaar om het artikel 24-overleg te benutten om één specifiek onderwerp met elkaar uit te diepen.
Agenda
klimaatdoel
Tijdens een overlegvergadering kunt u alle sociale, organisatorische en financiële zaken die betrekking hebben op uw organisatie bespreken met uw bestuurder. Ook milieumaatregelen of klimaatdoelen voor uw organisatie vallen hieronder. Zowel de bestuurder als uw OR kan milieubeleid op de agenda zetten. Zorg ervoor dat vooraf het doel van het overleg duidelijk is:
- informeren;
- brainstormen (een ‘met-de-benen-op-tafel-gesprek’);
- adviseren;
- tot een besluit komen.
Informatie
duurzaamheid
Alle informatie die uw ondernemingsraad redelijkerwijs nodig heeft voor een overleg, kunt u vragen aan uw bestuurder. De bestuurder is namelijk verplicht om de OR alle relevante informatie te verstrekken (artikel 31 WOR). Het kan dan bijvoorbeeld gaan om de visie van de bestuurder op duurzaamheid, om bepaalde milieurapporten of om financiële doorrekeningen voor klimaatmaatregelen.
Samen met uw bestuurder kunt u ervoor kiezen om voor het onderwerp milieu ook een inhoudsdeskundige uit te nodigen. Het gaat om iemand van binnen of buiten de organisatie die kennis en ervaring heeft op het gebied van milieumaatregelen.
4.2.3 Adviesrecht
In de overlegvergadering of het artikel 24-overleg bespreekt uw ondernemingsraad regelmatig zaken die de bestuurder ter advies of ter instemming voorlegt. De ondernemingsraad heeft het recht advies te geven over ingrijpende economische en organisatorische besluiten (artikel 25 WOR). U kunt daarbij denken aan een fusie, een reorganisatie of belangrijke investeringen.
Inkrimping
energielabel
Bij de invoering van klimaatmaatregelen moet uw bestuurder in veel gevallen uw OR ook om advies vragen. Denk bijvoorbeeld aan een adviesvraag over een grote investering om te voldoen aan energielabel C of aan inkrimping van de werkzaamheden doordat uw organisatie stopt met het produceren van fossiele brandstoffen.
Artikel 25, lid 1l WOR gaat specifiek over de rol van de ondernemingsraad bij de zorg van uw organisatie voor het milieu. In dit artikel staat dat uw OR ook adviesrecht heeft bij het invoeren van een milieuzorgsysteem.
4.2.4 Instemmingsrecht
opleidingsbeleid
Zonder instemming van de ondernemingsraad mag uw bestuurder geen plannen doorvoeren op het gebied van sociaal beleid, personeelsbeleid en arbeidsomstandigheden (artikel 27 WOR). Bij het instemmingsrecht kan het bijvoorbeeld gaan om andere taken en functies voor werknemers door verandering van productieprocessen. Of over vernieuwing van het opleidingsbeleid door de gevraagde kennis over milieumaatregelen.