U bent hier

Onderneming & Administratie
Werken met Power BI3. Inladen en voorbereiden van data3.2 De werking van de Power BI Query Editor

3.2 De werking van de Power BI Query Editor

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: oktober 2022

achterkant

database

De Power BI Query Editor kunt u zien als een apart programma waarmee u bepaalt hoe de oorspronkelijke data gewijzigd moeten worden. U kunt dit zien als de ‘achterkant’ van Power BI waarmee u de tabellen die u wilt gebruiken in Power BI vormgeeft. De data waarmee u in de Power BI Query Editor werkt is een kleine steekproef van de hele databron. U werkt met slechts een klein stukje van de data (de eerste 1000 rijen), zodat u kunt zien wat het effect is van een bepaalde transformatie. U werkt dus niet met alle rijen in de database. Het voordeel hiervan is dat u snel kunt zien wat het resultaat is van een bepaalde bewerking.

Voorkant

data analysis expressions

Pas als u de Power BI Query Editor sluit worden de bewerking toegepast op alle rijen van de tabellen en worden deze geladen in het geheugen van de computer. De daadwerkelijke inhoud van de tabellen is dus alleen beschikbaar aan de ‘voorkant’ van Power BI. Deze voorkant omvat het totale datamodel inclusief het leggen van relaties (zie paragraaf 5.5) en het toevoegen van berekende velden met behulp van Data Analysis eXpressions (DAX) (zie hoofdstuk 7). Dit datamodel kunt u vervolgens gebruiken voor het visualiseren van de data.

3.2.1 Het Power BI Query Editor-scherm openen

transform data

Er zijn verschillende manieren om de Power BI Query Editor te openen:

  • U kunt gebruikmaken van de knop Transform Data. Deze vindt u onder het menu item Home en dan in het lint.
  • Klik met de rechter muisknop op een tabel aan de rechterzijde onder het deelvenster Fields en kies dan Edit query. U gaat dan naar de editor en komt dan direct uit bij de geselecteerde tabel.
  • Bij het inladen van een databron kiest u in het Navigatorscherm voor Transform Data.

U kunt steeds terugkeren naar de Power BI Query Editor en wijzigingen aanbrengen aan de data. U kunt dus gerust aanpassingen in de editor doen, de editor sluiten en vervolgens weer daarnaar terugkeren om meer wijzigingen aan te brengen.

3.2.2 De opbouw van het Power BI Query Editor-scherm

Aan de bovenzijde van het editor-scherm ziet u in de titelbalk de woorden Power BI Query Editor staan. Hierdoor weet u zeker dat u in de editor bent en niet aan de voorkant van Power BI Desktop in het Data-inspectiescherm.

Transformatie-opties

kolom

Direct onder de titelbalk ziet u het menu waarmee u kunt selecteren naar welke transformatie-opties u wilt gaan. De menu-items Transform en Add Column hebben bepaalde transformatie-opties die hetzelfde doen. De optie ‘Extract’ bijvoorbeeld kunt u onder beide menu-items vinden. Als u op deze knop onder Transform kiest, zal de bewerking direct in de geselecteerde kolom worden uitgevoerd. Terwijl als u Add Column kiest, de bewerking leidt tot een nieuwe kolom waarbij de originele kolom bewaard blijft. Tot slot kunt in het lint de diverse bewerkingsopties kiezen om de data te transformeren.

Query’’s

applied steps

Onder het lint krijgt u aan de linkerzijde de tabellen (Query’s) te zien die opgebouwd zijn uit de stappen die u helemaal aan de rechterzijde ziet staan onder ‘Applied Steps’. Elke stap voert een aparte formule uit. Deze formule kunt u zien in de formulebalk in het midden van het scherm direct onder het lint. U kunt klikken op elke stap onder Applied Steps. U ziet dan dat de formule in de formulebalk wijzigt en dat transformaties tot en met de stap die u heeft aangeklikt zichtbaar zijn in het midden van scherm.

De data die u ziet in het midden van het scherm hoeven niet altijd het eindresultaat te zijn van de query. Als u wilt zien wat het eindresultaat is van het script en hoe de definitieve tabel eruit komt te zien, moet u altijd de laatste stap onder Applied Steps aanklikken.

Excel

zichtbaar

Het is belangrijk om u te realiseren dat de Power BI Query Editor stapje voor stapje een bewerking toepast op de tabel. U kunt dus stappen toevoegen, maar ook weer stappen eenvoudig verwijderen. Als u bijvoorbeeld een kolom verwijdert leidt dit tot een stap. In tegenstelling tot Excel verwijdert u data niet permanent, maar geeft u alleen de opdracht om de kolom niet op te nemen in de tabel. Als u vervolgens de stap voor het verwijderen van de kolom weer weghaalt, zult u zien dat de kolom en de inhoud van de kolom weer zichtbaar zijn. U geeft immers middels het script Power BI de opdracht om de kolom wel weer te tonen.

Het ankerpunt van de Power BI Query Editor is het venster Applied Steps. Controleer altijd in welke stap u zit om te verklaren wat u in het middelste deel van het scherm te zien krijgt.

3.2.3 De formulebalk in Power Query Editor

kolomnamen

Met de formulebalk kunt u achterhalen welke kolommen betrekking hebben op een uitgevoerde stap. Als u een kolom verwijdert, krijgt de stap een generieke naam ‘Removed Columns’. Wilt u weten welke kolom is verwijderd, klik dan op de stapnaam en kijk vervolgens in de formulebalk. Hoewel u mogelijk (nog) niet helemaal begrijpt hoe de formule is opgebouwd, kunt u wel zien welke kolomnamen genoemd zijn. In het voorbeeld hieronder ziet u SizeUnitMeasureCode tussen de dubbele aanhalingstekens staan. Dit is het veld dat verwijderd is.

Geef de stappen een duidelijke naam die aangeeft waarop een stap betrekking heeft. Hiermee kunt u snel achterhalen op welke wijze de oorspronkelijke data, kolommen en rijen gewijzigd zijn. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op één van de stappen en kies Rename.