U bent hier

8.5 Betaalverzuim

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juli 2022

verschuldigde loonheffingen

Als u de verschuldigde loonheffingen niet, niet tijdig of niet volledig betaalt, is er sprake van een betaalverzuim. De Belastingdienst kan uw onderneming hiervoor een verzuimboete opleggen. Deze betaalverzuimboete is 3% van het nog te betalen bedrag, maar bedraagt minimaal € 50 en maximaal € 5.514.

opzettelijk verzaken

De betaalverzuimboete kan oplopen tot 10% van het nog te betalen bedrag (maar maximaal € 5.514) in uitzonderlijke situaties, zoals stelselmatig betaalverzuim. Het opzettelijk verzaken van de plicht tot (tijdige) betaling van loonheffingen kan als een strafrechtelijk te vervolgen misdrijf gelden.

Situatie

boete over totaalbedrag

Bij het (deels) niet betalen van de loonheffingen zal de Belastingdienst uw onderneming een naheffingsaanslag opleggen, ínclusief betaalverzuimboete. Als u in deze situatie ook een deel van loonheffingen te laat betaalde, berekent de fiscus de boete over het totaalbedrag aan niet betaalde en te laat betaalde loonheffingen.

buiten coulancetermijn

Of uw onderneming de verzuimboete krijgt opgelegd bij (alleen) het te laat betalen van de loonheffingen, hangt af van de situatie:

  • De betaling is te laat maar binnen de coulancetermijn van zeven kalenderdagen na de uiterste betaaldatum. U ontvangt geen boete maar slechts een verzuimmededeling als u de vorige loonaangifte op tijd en volledig betaalde. Betaalde u de vorige loonaangifte echter te laat of onvolledig, dan krijgt uw onderneming wel een boete.
  • De betaling is te laat en buiten de coulancetermijn van zeven kalenderdagen na de uiterste betaaldatum. De Belastingdienst legt u een betaalverzuimboete op.
  • De betaling is te laat, maar deels binnen en deels buiten de coulancetermijn van zeven kalenderdagen na de uiterste betaaldatum. Uw onderneming ontvangt een betaalverzuimboete voor het volledige te laat betaalde bedrag, dus ook voor het deel dat u nog binnen de coulancetermijn betaalde.

De Belastingdienst kan uw onderneming voor eenzelfde aangiftetijdvak een dubbele boete opleggen: voor zowel een aangifteverzuim als een betaalverzuim. Dat komt omdat de fiscus deze verzuimen los van elkaar vaststelt.

Corrigeren

betaling te laat

alsnog geen verzuimboete

Moet uw onderneming loonheffingen bijbetalen naar aanleiding van het corrigeren van een loonaangifte, dan betekent dit dus dat die betaling te laat is en er sprake is van een betaalverzuim. De Belastingdienst legt in zo’n situatie echter geen verzuimboete op als het totale bedrag van de correcties op jaarbasis € 20.000 of minder is (en er geen sprake is van een vergrijp). Moet uw onderneming op jaarbasis wel meer dan € 20.000 bijbetalen, dan legt de fiscus alsnog geen betaalverzuimboete op als het bij te betalen bedrag minder is dan 10% van het eerder betaalde bedrag van de loonaangiften die u corrigeert.

In alle andere situaties kunt u een betaalverzuimboete tegemoetzien van 5% van het bij te betalen bedrag, maar maximaal € 5.514.

Boete in situaties van een vergrijp

grove schuld, opzet of fraude

De Belastingdienst kan in plaats van een betaalverzuimboete een vergrijpboete opleggen van 25%, 50% of zelfs 100% van het naheffingsbedrag. Hiervoor moet het gaan om handelen of nalaten door uw onderneming waarbij er sprake is van grove schuld, (voorwaardelijke) opzet of fraude. U ontvangt dan eerst een brief met uitleg waarom de fiscus een vergrijp aanwezig acht. U heeft de gelegenheid om op die brief te reageren voordat de Belastingdienst de vergrijpboete definitief oplegt. Bij herhaling van het vergrijp (recidive) wordt de boete verdubbeld.

nieuwe informatie

Een vergrijpboete kan ook volgen op een betaalverzuimboete, die bijvoorbeeld over een voorgaand jaar is opgelegd. De fiscus moet hiervoor wel over nieuwe informatie beschikken die toentertijd direct tot het opleggen van een vergrijpboete zou hebben geleid. Het reeds betaalde bedrag van de verzuimboete wordt in dat geval van de vergrijpboete afgetrokken.