U bent hier

5. Einde door werkgever via UWV

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: maart 2022

Het kan zijn dat uw onderneming in financieel zwaar weer terechtkomt. Of dat een werknemer (langer dan)twee jaar ziek blijft. Als u de arbeidsovereenkomst met een werknemer wilt opzeggen wegens bedrijfseconomische redenen of langdurige ziekte, heeft u een ontslagvergunning van UWV nodig. Bij deze ontslagroute kunt u te maken krijgen met zaken als opzegtermijn, opzegverboden en afspiegelingsbeginsel.

redelijke grond

onvoldoende functioneren

combinatie

Uw onderneming kan een werknemer die zich niet (meer) in de proeftijd bevindt alleen ontslaan als daar een zogeheten redelijke grond voor is. Het Burgerlijk Wetboek kwalificeert de volgende zaken als redelijke gronden voor ontslag:

  • bedrijfseconomische omstandigheden (het vervallen van arbeidsplaatsen);
  • arbeidsongeschiktheid van langer dan twee jaar;
  • veelvuldig ziekteverzuim;
  • onvoldoende functioneren anders dan door arbeidsongeschiktheid (na een verbetertraject);
  • verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer;
  • werkweigering wegens een ernstig gewetensbezwaar;
  • verstoorde arbeidsrelatie;
  • andere redenen waardoor van uw onderneming in redelijkheid niet kan worden verwacht het dienstverband te laten voortduren (slechts bij hoge uitzondering);
  • een combinatie van twee of meer van de omstandigheden uit de gronden c, d, e, g en h.

bereiken AOW-leeftijd

Bovendien moet voor het ontslag herplaatsing van de werknemer in een passende functie – al dan niet met behulp van scholing – binnen een redelijke termijn niet mogelijk of niet waarschijnlijk zijn. Naast de genoemde gronden is het bereiken van de AOW-gerechtigde of andere afgesproken pensioengerechtigde leeftijd ook een geldige ontslagreden.

UWV

overeen­gekomen

Als het ontslaggrond a of b betreft – dus bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid – moet u hiervoor naar UWV om een ontslagvergunning aan te vragen (zie paragraaf 5.1). Bedenk wel dat uw onderneming een tijdelijk contract alleen kan opzeggen als u die mogelijkheid schriftelijk bent overeengekomen (zie paragraaf 2.1), tenzij het bijvoorbeeld om een proeftijdontslag of ontslag op staande voet gaat.

Bij een gewenst ontslag vanwege een andere ontslaggrond moet u naar de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst te verzoeken (zie hoofdstuk 6).

voordeel

Er zijn situaties waarbij u sowieso de gang naar UWV of de kantonrechter niet hoeft te maken. Dat is onder andere het geval bij een proeftijdontslag (zie paragraaf 1.1), een einde met wederzijds goedvinden (zie hoofdstuk 3) en een ontslag op staande voet (zie paragraaf 7.2).

Route

nadeel

Het voordeel van een einde van de arbeidsovereenkomst via UWV is dat deze ontslagroute in principe niets kost en UWV uw onderneming niet tot het betalen van een vergoeding zal veroordelen. Dat laatste is iets wat een kantonrechter wel kan doen (zie paragraaf 6.3). U kunt de werknemer via de UWV-route echter wel een transitievergoeding zijn verschuldigd (zie hoofdstuk 9).

Het nadeel van de ontslagroute via UWV is dat deze vaak meer tijd in beslag neemt dan een gerechtelijke procedure en dat u rekening moet houden met een opzegtermijn (zie paragraaf 5.2).

Ontslag juist verwerken in loonaangifte

ontslagroute via UWV

Het einde van de dienstbetrekking met een werknemer moet u op de juiste manier in de aangifte loonheffingen opnemen. Als het een ontslagroute via UWV betreft, heeft u hierbij de keuze uit de volgende codes:

  • 05: Opzegging door de werkgever vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid met toestemming van UWV;
  • 06: Opzegging door de werkgever vanwege bedrijfseconomische redenen met toestemming van UWV.

opsplitsing

Deze twee codes hebben per 1 januari 2022 code 02 (Opzegging door de werkgever met toestemming van UWV)vervangen. Door de opsplitsing in deze twee mogelijke situaties kunnen deze codes nu ook worden gebruikt voor pensioenaangiften (UPA) voor pensioenfondsen.

U kunt de benodigde ontslagvergunning online aanvragen via het werkgeversportaal van de website van UWV, waarvoor uw onderneming eHerkenning nodig heeft. Bij de aanvraagprocedure hangt het ervan af om welke van de twee ontslaggronden het gaat. Bedrijfseconomisch Voorbeelden van bedrijfseconomische redenen voor ontslag zijn een slechte(r wordende)...
Heeft u eenmaal een ontslagvergunning gekregen van UWV, dan kunt u de arbeidsovereenkomst met de werknemer opzeggen. Let op dat een verkregen ontslagvergunning slechts vier weken vanaf dagtekening van afgifte geldig is. Als u de arbeidsovereenkomst met de werknemer niet binnen die periode opzegt, zult u opnieuw een ontslagvergunning bij UWV moeten...
Om werknemers in kwetsbare posities te beschermen, zijn er bepaalde situaties waarin uw onderneming de arbeidsovereenkomst niet mag opzeggen. UWV zal in zo’n situatie dan ook geen ontslagvergunning afgeven, tenzij de verwachting is dat het opzegverbod binnen vier weken na de beslissing op de ontslagaanvraag niet meer van kracht is. Stel overigens...
Bij een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen moet uw onderneming meestal het zogeheten afspiegelingsbeginsel toepassen. Dit beginsel bepaalt welke werknemers als eerste voor ontslag in aanmerking komen en moet zorgen voor een evenredige verdeling van de benodigde ontslagen over het personeelsbestand. Het uitgangspunt van het...